T O P
BasedDutch

Het gaat er vooral om dat ze niet eerlijk zijn naar een ''Tim de puber'' die ook 95kg droog wil zijn heel het jaar door. Het liefst binnen 2 jaar. Vaak gesponsorde atleten of met een eigen supplementen bedrijf. Tim denkt met zijn puber brein dat hij er ook zo uit gaat zien als hij die producten koopt, niet wetende dat zijn idool er 500mg Test-E en 400mg Deca bij klapt iedere week.


Noltonn

Zo had Boos een tijdje terug nog een aflevering over Cannafuel, die ook influencers reclame laat maken, maar die influencers te dom zijn om te weten wat ze wel en niet mogen doen. Zo was er een kerel die zat te gaan van "3 druppeltjes canna en dan een big mac, kom je er niet van aan!" https://www.youtube.com/watch?v=zlBTmitsCxM


LordSheepius

Welverdiend aan de counterpounder.


istvanoman

Dietim heeft nu zijn eigen supplementen lijn. Zit vol aan de zooi en promoot zichzelf als naturel. Kansloos


Karsdegrote

>''Tim de puber'' die ook 95kg droog wil zijn Droog? Als in niet net uit de douche gestapt? Of meer 12 uur niet gegeten?


BasedDutch

Als in zeer laag lichaamsvet percentage


Karsdegrote

Aaaah ik snap m. Ik zit helemaal niet in die wereld dus ik dacht al... Weer wat geleerd, dank je!


applessecured

Die term slaat ook nergens op want in lichaamsvet zit minder water dan in spieren.


Dank-memes-here

Het idee is dat je tijdens het cutten (afvallen) "opdroogt" en dat je gespierde lichaam overblijft net als een natte spons


TheLibertarianTurtle

Bij het overgrote deel van de instagram posts van sport-influencers moet gewoon een enorme bijsluiter vermeld worden. Deze foto is tot stand gekomen door: - een enorme pomp - goed licht - filters - PEDs - een contest-ready fysiek Het feit dat er door Engelstalige fitnessyoutubers e.d. een onderscheid gemaakt wordt tussen de 'science-based community' en de 'influencer community' geeft wel aan dat dit een heel bizar wereldje is.


LikaSteur21

Eens, ik denk dat influencers en beroemdheden over het algemeen een groot probleem vormen. Ze doen allemaal aan halve communicatie. Er zijn zo ontiegelijk veel hollywoodsterren die bijvoorbeeld helemaal niks zeggen over de 5+ cosmetische ingrepen die ze gedaan hebben, hierdoor denken wij 'normaal' terwijl er eigenlijk gewoon geschaaft is aan kaaklijnen bijvoorbeeld. Maar ja, die kanten van het verhaal trekken natuurlijk minder volgers.


SoftBellyButton

5+ ingrepen en 5+ insta filters en photoshops, kijk mij knap zijn in deze pose, met licht precies zo op mij gericht en natuurlijk van de linkerkant en in spiegelbeeld en in de ochtend na 2 dagen vasten, nu aanbidt mij.


dalaiis

"Zonder makeup met alleen wat foundation"


citydreef

En mascara. En een klein beetje blush. En een heel klein likje lipgloss voor wat shine. En gestyled haar.


dalaiis

Maar verder helemaal zonder make-up


citydreef

Au naturel baby


kelldricked

Of jezelf een half jaar kapot trainen onder een half dozijn experts, 1037 fotoshoots doen en deze langzaam door de tijd heen releasen zodat iedereen constant denk dat je een sixpack hebt. Iets wat vooral naar vrouwen toe, heel naar is omdat het voor vrouwen moeilijker is om een sixpack te krijgen en je maakt een sixpack gelijk aan niet dik zijn.


BrokkelPiloot

Een sixpack bij vrouwen is dan weer geen schoonheidsideaal dus dat scheelt :p


kelldricked

Wordt wel veel op gepusht de laatste paar jaren -.-


Timebomb90

Volgens een man zeker?????


Legoblockxxx

En dan "omg ik ben vandaag zo blij met mn lichaam, ik accepteer helemaal wie ik ben!" En zo overduidelijk een filter gebruiken. Zeg dan gewoon niks of heb echr de ballen om je blote billengezicht te tonen.


iCANNcu

en zo goedkoop ook .. mensen hebben geen smaak..


Markamanic

Foto's van beroemdheden voor en na ze echt doorbraken zijn leuk om te zien.


Lertis

Heb je voorbeelden? Weet niet zo goed waar ik op zou moeten zoeken.


jobRL

Cristiano Ronaldo is een goede.


Mear

Verafgoding / idolaat zijn is niks nieuws voor de mensheid, zie religie. Met de digitale revolutie is enkel de keuze en kwantiteit toegenomen. https://www.reddit.com/r/science/comments/rvxuwe/people_who_are_obsessed_with_celebrities_tend_to/


AntiGrease

Het 'fitfluencer' wereldje is toch wel een vak apart. Er worden zoveel verschillende meningen gegeven over de manier/filosofie van trainen, het 'ideale' lichaam, supplementen, gebruik van anabolen en bijwerkingen, enzovoort, dat de gemiddelde mens niet meer weer wie hij wel/niet moet geloven. Zelf ook een erg actieve sporter, en het heeft mij heel veel uren onderzoekwerk gekost om op een punt te komen waar je door alle bullshit heen kan kijken, en die is er veel. Uit persoonlijke ervaring zie ik overal om me heen mensen die blindelings adviezen van anderen opvolgen, in de hoop om ook een lichaam te krijgen van hun idolen, en vind did echt doodzonde. Menig idool verdient zijn geld met allerlei - naar mijn mening - onjuiste praktijken waar asymmetrische informatie en het niet-beter-weten 99% van de tijd mee gepaard gaat. Kan me dan ook echt storen aan Beukers en co., de grootste van Nederland die zo geobsedeerd zijn als maar kan met het vergoden van droogtrainen, zonder duidelijk te informeren over hoe ongezond en slecht dit eigenlijk is voor het lichaam. De meesten hebben zo weinig informerend vermogen dat het gewoon oneerlijk is voor de kijkers, maar goed, ze worden hier vanzelfsprekend niet op aangerekend.


Peanuts-Peanuts

Godzijdank iemand die dit eens helder op het digitale papier zet. Zelf ben ik recentelijk begonnen met sporten en de enige die ik enigszins vertrouw is een goede vriend die iets in de sportwereld studeert. Alle beukers, kosso, mobicep etc verdienen 1) te veel geld als je naar het wagenpark kijkt en 2) geven allemaal hetzelfde advies zonder onderbouwing van wetenschappelijke artikelen en 3) zijn allemaal net zo rete irritant


AntiGrease

Of je ze irritant vindt is natuurlijk een hele andere kwestie. Heb zelf ook niks met al die kreten, ik ga liever gewoon lekker trainen en dan weer naar huis dan die hele poppenkast die zij uitvoeren. Moet wel zeggen dat de video's van Beukers en co. op het supplementenkanaal op Youtube wel redelijk de goede kant op gaat, vergeleken met waar ze de afgelopen jaren waren.


Broodje_Nutella

Beukers is juist de gene die zijn uitspraken op wetenschap baseert. Kijk zijn laatste video maar waar die reageert op een item uit Kassa over pre-workouts


PMursecrets

De conclusies uit die onderzoeken zijn niet zo hard als Beukers ze stelt. Ik vind ook dat Kassa meer aan 't bashen waa dan echt een nuttig onderzoek aan 't doen


Broodje_Nutella

Nou was dat item van Kassa ook niet echt hoogwaardig journalistiek onderzoek


rickb123

In zijn reactie onder in de video geeft hij gewoon toe dat zijn pre-workout niet voldoende gedoseerd is om enigszins een fatsoenlijke werking te geven. En zelfs met 2 scoops is het niet voldoende gedoseerd. Dit in tegen stelling tot pre-workouts die even duur/goedkoper zijn en wel goed gedoseerd zijn. Tegenwoordig kan je eigenlijk alleen maar moreplatesmoredates of Jeff Nippard echt vertrouwen, en zelfs dan hebben ze nog belangen. Maar ze geven duidelijk hun studies aan waarop het is gebaseerd.


Friesl

Groei lekker


AntiGrease

Dat zeker!


N1cknamed

Uiteindelijk is het niet heel moeilijk. Veel trainen + veel (relatief gezond) eten = breder worden. Met anabolen gaat het sneller maar krijg je ook een boel nadelen van. Supplementen zijn puur een manier om diezelfde voedingsstoffen op een efficiente manier binnen te krijgen, maar het komt op hetzelfde neer. Overigens heeft echte topsport erg weinig te maken met je fysieke uiterlijk. Dat zijn twee hele verschillende doelen met een andere aanpak.


jobRL

Nee. Supplementen zijn wat het woord zelf zegt, een supplement bovenop je normale dieet. Het voegt iets extra's toe, dat betekend niet dat je in plaats van fruit alleen maar multivitaminepillen moet gaan slikken. Of in plaats van proteïne uit noten of vlees alleen maar proteïne shakes. Je macros zijn enorm belangrijk voor je gezondheid. Je kan prima gespierd worden op een slecht dieet als je maar genoeg eet, maar dan neemt de kans op hart en nierfalen zo erg toe naarmate je ouder wordt, dat je dan beter niet had kunnen gaan sporten.


what_did_you_forget

>het heeft mij heel veel uren onderzoekwerk gekost om op een punt te komen waar je door alle bullshit heen kan kijken Uren? Zeg maar jaren


AntiGrease

Ben de tel al zo ongeveer kwijtgeraakt inderdaad.. maar totaal geen spijt van!


Blanchimont

Maar dat is nou net de crux van het verhaal: Het heeft je veel uren onderzoekswerk gekost. Mensen zijn vaak lui, beïnvloedbaar of allebei en kiezen dan de weg van de minste weerstand. Dus waarom eigen onderzoek doen, wetenschappelijke artikelen lezen en eventueel wat informatie van artsen/voedingsdeskundigen/trainers inwinnen als je ook breed kunt worden met een 'scoopy' van Beukers?


[deleted]

[удалено]


Jakkojajar

Het helpt alleen bij de eerste indruk en het is makkelijker bij degenen die het uiterlijk ook het belangrijkste vinden. Maar mannen willen nogal eens overschatten hoe belangrijk vrouwen het uiterlijk vinden. Het hele voorkomen is veel belangrijker: zit je lekker in je vel, leuke lach, grapje kunnen maken etc.


TheHippiez

Je komt al een stuk verder als je ze geen "vrouwtjes" meer noemt.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


AntiGrease

Nouja, vergeleken met iemand die rond de 15% zit qua vetpercentage (ervan uitgaande dat deze persoon genoeg spiermassa heeft opgebouwd over de jaren heen) zal toch veel beter in zijn vel zitten dan iemand die zich jaarlijks onder de 10% traint voor die paar maanden mooi weer. Wat mij betreft lever je veel meer in dan dat je ervoor 'terugkrijgt', en is het naar mijn mening het totaal niet waard. Het uit laten hongeren wat bodybuilders doen is natuurlijk helemaal niet gezond, maar droogtrainen zit redelijk tegen het randje aan


mnamilt

Beter taalgebruik om over vrouwen te praten is overigens ook een vrij goede manier om te zorgen dat vrouwen je aantrekkelijker vinden.


Wedge21

Nope dat is niet zo heel belangrijk


TheSmilingDoc

Droom lekker verder kerel. Van dit soort taalgebruik walgen de meeste dames die ik ken, en anders ik wel. Van die vreselijk afgetrainde lijven overigens ook, maar goed, gelukkig heb je inzicht genoeg om verder te kijken dan wat op sociale media belangrijk is. ... Oh wacht.


Wedge21

Tja, misschien dat jij je 30 al nadert, maar zolang de hormonen in de lichamen nog hoog zijn gaan vrouwen toch af op de alfavariant. Zegt niet dat je daar een leuke relatie mee kunt krijgen, maar nogmaals, het helpt. Bij elke vrouw? Natuurlijk niet.


TheSmilingDoc

.... Zoals gezegd, droom lekker verder. Mogelijk dat die hormonen waar jij het hebt je gezond verstand een beetje aantasten, want het ontbreekt je er duidelijk aan.


Wedge21

Wellicht. Jammer dat ik je droom van de prins op het witte paard doorprik. Meeste mannen willen gewoon seks, als je er als vrouw leuk uit ziet. Vrouwen moeten daardoor gaan filteren. Looks nr 1, daarna charisma, daarna karakter. Maar goed, denk vooral dat elke bedpartner je kiest omdat je “zo’n leuke meid” bent.


TheSmilingDoc

Ahhh, onzekerheid.. Heerlijke eigenschap. Gun het je om in de toekomst eens na te denken over je uitspraken hier. Doe jij dat, ga ik er vanavond met m'n verloofde nog eens goed om lachen. Fijne avond verder hè.


Wedge21

Onzekerheid, daar speel je inderdaad op in. Ik wil helemaal geen relatie, en na 2, 3x met een meid ben ik er wel weer op uitgekeken. Het is gewoon een spel en helaas vallen veel vrouwen steeds voor hetzelfde trucje. Allemaal? Bij lange na niet, maar echt “moeilijk” is het niet. Succes met je verloofde, hopelijk is het een leuke vent!


GhostOfCincinnati

Op de alfavariant. 🤢


DRAG0NS

Om nog maar te zwijgen over de houding die door Beuker en co. gebruikt wordt. . .


counterpounter

Kun je aangeven welke mensen op dit gebied wel de moeite waard zijn om te volgen, als het op betrouwbare informatie aankomt?


AntiGrease

Jazeker! Vooral veel Amerikaanse youtubers die naar mijn mening kwaliteit content leveren, denk hierbij aan (niet op volgorde): - AlphaDestiny - Jeff Nippard (+ zijn podcasts, gaat daar dieper in op onderwerpen waar hij op zijn hoofdkanaal al video's over maakt) - Dr. Mike Israetel van Renaissance Periodization - Alexander Bromley (goede coach met veel informatie over krachttraining) - Geoffrey Verity Schofield (niet heel bekend, maar wel echt een aanrader) - More Plated More Dates (wat betreft informatie over anabolengebruin) - Ivan Djuric (bekend van Squat Everyday, praat veel over alles wat er bij het trainen komt kijken) Dit is het lijstje wat nu in me opkomt, maar vermijdt gasten als Athlean-X en Ryan Humiston, heel veel onzin naar mijn mening


jobRL

Ik kan /r/weightroom ook aanraden als subreddit.


GiGaN00B

Geabonneerd, dankjewel.


counterpounter

Top, dankjewel!


E2TK

Ik zou hier [Will Tennyson](https://www.youtube.com/c/WillTennyson) nog aan toe willen voegen. Kanaal gaat wat meer richting entertainment, met daarin goede voeding adviezen (leuke recepten met alledaagse ingrediënten) en training tips.


Doe_ze_de_groetjes

Wat is er mis met Athlean-X?


Dank-memes-here

Het hele idee van droogtrainen wat hij aanhaalt werkt niet voor iemand die niet aan de anabolen zit, wat hij dus wel zit maar ontkent. Doet allemaal gimmicky oefeningen en training schema's, video's met nepgewichren enzovoort.


Scarrrr88

huhrrrrr dat is nieuw voor mij.


PMursecrets

More plates more dates en Noel Deyzel imo


counterpounter

Alleen zit Noel wel aan de anabolen. Daar hij is weliswaar open over, maar ik heb het idee dat zijn advies niet per se op mij als doorsnee naturel lifter van toepassing is.


donkikol

Ik ken er wel een paar. [Renaissance Periodization](https://www.youtube.com/c/RenaissancePeriodization) is een youtube kanaal met uren aan goede informatie, zelf voor gevorderde sporters. Omar Isuf is een OG fitness youtuber. Alan Thrall is ook goed voor beginners. Eric Hellms met zijn 3DMJ geeft wetenschappelijk onderbouwde informatie uit. Als onderzoek in de fitnesswereld je intereseert is [strongerbyscience.com](https://www.strongerbyscience.com/) geweldig. Er zijn er nog veel meer, maar het gaat er vooral om dat iemand niet alleen een product wil verkopen en dat deze genuanceerde informatie kan verschaffen. Er is niet zoiets als absoluut goed of fout. Er is geen beste oefening voor iedereen.


thatboyuhadacrushon

90% van de fitness influencers zitten aan de anabolen. En 90% van die fitness influencers geven niet toe dat ze anabolen gebruiken. De vrouwelijke influencers geven ook niet toe dat ze een cosmetische ingreep hebben gehad. Erg zorgzaam


ChiChi-cake

Je kan het niet toegeven maar als je een beetje verstand hebt dan zie je het ook gewoon. Anabolen zijn ook niet nodig om een goed fysiek lichaam te krijgen.


user_4587

Eeeeh, in 2015 was ik het met je eens. Maar tegenwoordig zie ik overal op insta/tiktok openlijk anabolen gebruik


SimulatedThinker

Haal dat eerste woordje maar weg hoor. Influencers zijn naar mijn inziens echt een probleem. Het zijn een soort mental-space lobbygroepen, die in plaats van de politiek beinvloeden, dat doet op de complete samenleving. Als ergste voorbeeld: Kijk dan ook even naar gevalletjes zoals Lange Frans die zijn status misbruikt om Corona leugens te verspreiden. En uiteindelijk zijn het altijd allemaal leugens.


Camelbeard

Precies of zoals die finfluencers die laten geloven dat je met hun "investeerstrategie" makkelijk rijk wordt.


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


Alataire

Hah, wat dacht je van alle grote films? Daar zitten ook allemaal mannen in die eruit zien als 3 trucks naast elkaar. Gelukt door beeldbewerking, voor meerdere acteurs ongetwijfeld door gebruik van medicijnen, en als er dan gefilmt word [meerdere dagen geen water](https://www.wionews.com/entertainment/henry-cavill-didnt-drink-water-for-three-days-to-appear-shirtless-in-the-witcher-270433)/vocht drinken zodat de spieren duidelijker te zien zijn (Cavill schijnt waarschijnlijk wel gewoon 'natuurlijke' fysiek te zijn zonder medicijnen - en ik hoop dat dat zo is, want hij komt over als een sympathieke vent, maareh 3 dagen zonder water...). Het is echt ongezond om zo uit te zien... ​ >"That\`s the worst part of it. Like, diet is difficult, and you\`re hungry, but when you are dehydrating for three days, you get to thepoint on the last day where you can smell water nearby." 


EvilDraakje

Das eigenlijk wel bizar. Wist wel dat dit met vechtsporten ook gebeurde of bodybuilding maar damn.


AvengerSquirrels

Victoria's secret doet ook gezellig mee met uitdrogen helaas


NotThatMagnificent

Daarom houd ik juist dus ook echt van Britse of Scandi series en films. Gewoon normale mensen die kunnen acteren en een geloofwaardig personages neerzetten


C0wabungaaa

De verschuivingen binnen de film wereld zijn op dat vlak ook echt naar het bizarre gegaan. Vergelijk Hugh Jackman als Wolverine in de eerste X-Men uit 2000: https://pyxis.nymag.com/v1/imgs/571/8cc/06164bab7194ccf91924718fb3cd18ff04-23-x-men-hugh-jackman.2x.rsquare.w330.jpg Met Hugh Jackman in de 2013 Wolverine film: https://i.insider.com/60ec600f61b8600019f1698f?width=700 Echt bizar om te zien, van een potige kerel met gewone normale lichaamsbeharing naar een bizar afgetrainde, uitgedroogde en glad gemaakte karikatuur van een mens. En dat is er de laatste paar jaar nou niet bepaald beter op geworden.


Vyo

Cavill heeft juist in [interviews aangegeven dat ie een aantal keer 2-3 drie dagen niets gedronken heeft](https://www.youtube.com/watch?v=ne5xD5XrzOc) om een scene zo droog mogelijk te kunnen doen, en vervolgens daarna gelijk aan het infuus. Edit: nevermind over het einde van je eerste paragraaf geskipped zie ik nu -_-'


Meowing_Kraken

Ja, en ernaast staan allemaal vrouwen verlekkerd en onderdanig naar die kerels te kijken. Allemaal van 1 hetzelfde type: ontzettend slank, dikke tieten, jong, en hertjesogen. Wat leren we daar van: alleen brede mannen krijgen lekkere wijven, maar ook: je bent alleen een goeie vrouw als je er zo uit ziet. Ik bedoel het niet als "ja maar wij hebben dit al jaren" maarre.... Verziekte rolmodellen, breek me de bek er niet over open. Na 10 jaar boulimiëten was ik er eindelijk vanaf, en toen begon mijn vent oprecht gekwest te vragen waarom ik me zo had laten gaan toen ik een maand na mn tweede kind nog niet terug in maat 38 was en een jaar later zich uitsprak over "mijn ernstig overgewicht en wat dat voor mijn gezondheid betekenen zou" op een bmi van 24.6. En zelf ook helemaal sip over zijn eigen "slappe" lijf he. (Waar niks mis mee is). Moraal van dit verhaal? Al die mediashit is letterlijk levens-slopend. Ok dank je voor het lezen van mijn TED+talk, het zat me hoog. Alle lijven zijn goeie lijven!


SouthernDifference86

Denk je nu echt dat iemand die 3 dagen geen water drinkt voor een scene van een paar minuten niks anders neemt? Dat zou pas dom zijn, 3 dagen niet drinken is een zeer grote aanslag op je lichaam.


joeyb92

Laaat ze maar eens ingrijpen op influencers die supplementen verkopen en zeggen dat ze daardoor zo groot zijn geworden. Het is gewoon puur valse reclame die ook door kinderen wordt opgepakt. Een influencer moet er altijd bij vermelden als hij is gesponsord om een product te laten zien en dat zou ook moeten gelden voor wanneer ze supplementen verkopen en erbij moeten vermelden dat ze ook een spuit in hun kont stoppen om zo groot te worden. Ze verkopen programmas, coaching, supplementen maar alles behalve de waarheid over gebruik van PED's.


Elbinooo

Ik heb geen sociale media maar ik heb onlangs Instagram geïnstalleerd met een throwaway account omdat ik wat makelaardijen wilde volgen (aanbod staat iets eerder op hun pagina’s (reel?) dan op Funda). Ik was totaal verbouwereerd over wat ik, los van de makelaardijen, allemaal voorbij heb zien komen. Een complete wereld van mensen die zichzelf en anderen voor de gek houden met van alles en nog wat. Interessant om te zien hoe dit zich manifesteert richting jongeren en hoe zij het oppakken en normaliseren. Instagram inmiddels weer verwijderd en terug gegaan naar het bestaan zonder sociale media. Tevens geen huis gevonden.


Cutlesnap

[Obligatoire Eva Crutzen als Fitgirl](https://youtu.be/Is_lNtOtXW4)


solstice_gilder

Haha zo chill dit


iAmRenzo

Smoe tie 🤣


RandomCanto

Weet vrijwel zeker dat de helft van die influencers niet natty is 🙃


Dancedancedance1133

Helft is genereus


SouthernDifference86

natty?


Vyo

Natty = natural, natuurlijk, als in geen extra testosteron inspuiten of andere PED's (performance enhancing drugs)


BandzForDance

Zonder hulpmiddelen (steroïden)


Sodium_Prospector

[Deze kerel kan erg waarderen wat betreft dit onderwerp](https://youtube.com/shorts/N2jqYIfumMI?feature=share)


Timebomb90

En de vrouwen hebben veelal een BBL laten doen.


Cemania_

Kan iemand mij meer uitleg geven over de hormonale disbalans waarover wordt gesproken? Ik probeerde het te googlen maar ik kon een permanente hormonale disbalans gelinkt aan sporten en of een bepaald voedingspatroon niet vinden. Ik zou hier serieus graag meer over willen lezen.


Ninjaerpel

Als je van vol anabolengebruik cold turkey stopt als je zonder toezicht van een arts te snel afbouwt kan het zijn dat je lichaam niet meer gewend is zelf testosteron aan te maken. Hierdoor krijgen vrouwelijke hormonen bijv dan weer de overhand en krijg je vanzelf borstvorming, impotentie etc.


Pauline___

Er zijn een aantal verschillende versies, maar een bekende is bijvoorbeeld vrouwen die niet meer menstrueren omdat het urenlang per dag sporten teveel energie vraagt en ze dat er niet voldoende bij-eten. Professionele sporters hebben een voedingsdeskundige en een coach die daarop let, maar hobbyfanatiekelingen hebben dat niet. Een andere versie is dat mensen die lijden aan orthorexia (obsessief "gezond" leven met allemaal dieetvoeding en excessief sporten) een schaarste creëren (zowel mentaal als fysiek) rondom bepaalde voedingsgroepen. Als jij bepaalde mineralen of vitamines te weinig binnenkrijgt, omdat dat niet in je "clean eating schema" past, dan kun je daar flink last van hebben.


Teinzq

Voor een gezonde hormonale balans heb je een bepaald vetpercentage nodig. Welk percentage verschilt van mens tot mens, maar onder de 10 á 12 procent kom je uiteindelijk in de problemen. Het hele jaar door droog staan verstoort deze balans. Dit is overigens voor mannen het geval. Voor vrouwen ben ik er minder in thuis.


SoftuOppai

Sowieso zijn filters echt kut. Ik zie veel mensen (vooral jonge vrouwen) die zichzelf zwaar filteren, zich daar onzeker over voelen en dan alsnog denken dat andere populaire mensen ze niet (of veel minder) gebruiken ook al is dat overduidelijk wel zo. Mensen laten zelfs plastische chirurgie doen om meer op hun gefilterde gezicht te lijken (in hoeverre dat slaagt blijft gissen want de 'after' foto in de 'before->after pics filteren ze steevast weer net zo hard) Ik zie dit vooral in mijn (Japanse) cosplay-niche maar zie ook de sub /r/instagramreality voor een algemeen beeld van dit soort materie.


Monsieur_Perdu

Ik ben niet per se south-park fan, maar de aflevering over jezelf fotoshoppen was gewoon wel erg raak.


Next-Adhesiveness237

Inderdaad over de hele linie een irritant probleem. Je zult het zelf waarschijnlijk niet eens doorhebben, maar IEDEREENS perceptie van wat er redelijkerwijs haalbaar is met gezond eten en een flink sportschema is scheef door de hoeveelheid en onontkoombaarheid aan doping end. die gebruikt worden door acteurs en filmsterren. En dat is voordat we meerekenen dat deze mensen fitnessen als beroep.


Linkaex

Ik ben gelukkig in vorm. Rond is ook een vorm


specerijridder

Ik snap sowieso die hele sportschool hype niet. Waar is de tijd gebleven dat iedereen gewoon een leuke (team)sport beoefende?


Pauline___

Ik vind beide leuk om te doen :) Met teamsporten is de hindernis voor mij dat je een soort verplicht bent om aan competities mee te doen. Ik woon in een dunbevolkt gebied, dus dat betekent dat ik een hele dag van mijn weekend kwijt zou zijn aan die teamsport, bovenop die 1 of 2x per week trainen waar ik eigenlijk voor kwam. En als ik dan de keuze moet maken, dan is quality time met vrienden en familie in het weekend belangrijker.


ReinierPersoon

Bierhijsen is ook een sport. Quality time: gewichtjes heffen, van die glazen dingen van 30cl.


SkradTheInhaler

Protip: als je halve liters drinkt, hef je zwaarder gewicht en word je dus sterker.


ReinierPersoon

Halve liter Gladiator, dat is gewoon sport jatoch?


OutsiderWalksAmongUs

Gladiator? Gewoon klok van de radiator


AntiGrease

Omdat een beter lichaam gewoon voor heel veel meer zelfvertrouwen kan zorgen, iets waar veel jongeren mede door sociale media snel moeite mee kunnen hebben.


ReinierPersoon

Als je daar je zelfvertrouwen vandaan moet halen ga je het uiteindelijk toch niet redden, want na je 20e begin je met aftakelen en uiteindelijk ben je een kreupel, verschrompeld oud mannetje/vrouwtje als je lang genoeg leeft.


latroo

Jij begon na je 20e misschien af te takelen omdat je alleen aan bierhijsen deed, de meesten beginnen na hun 30e fysiek af te takelen tenzij ze sporten dan gaat het een stuk minder hard


solstice_gilder

Haha. Precies dit.. Ben gezonder midden 30 dan midden 20. Ga fit richting de 40+ hoor. :-)


ReinierPersoon

Sporten helpt wel, maar uiteindelijk ga je toch aftakelen. Ook geestelijk. Ik merkte wel echt dat mijn geheugen minder goed was dan toen ik nog op school zat. Toen had ik min of meer een fotografisch geheugen, maar dat verdween ook zo rond de 20. Volgens mij heb ik gepeaked rond 16-18, en daarna bergafwaarts :)


latroo

Ja dat doet veel stilzitten en ongezond eten met je


user_4587

>want na je 20e begin je met aftakelen Nee hoor. Iemand die op hun 20e in de Olympische spelen stond, misschien. Iemand die op hun 20e te veel kapsalons at na het zuipen kan hun leven omdraaien en op hun 50e fitter zijn dan op hun 20e. Zeker als het een man betreft die op hun 40e aan de testosterontherapie gaat.


Scaef

Sporten en (daarmee) fitter leven heeft voor bijna iedereen een positief effect voor hun zelfvertrouwen en zorgt er juist voor dat je op oudere leeftijd niet kreupel en verschrompeld raakt.. "Na je 20e begin je met aftakelen". Klinkt alsof je harder je eigen onzekerheid aan het projecteren bent dan een 4k beamer..


ReinierPersoon

Je gaat wel aftakelen na je 20e of iets in die richting, er is een reden dat topsporters meestal redelijk jong zijn. Je lichaam gaat gewoon achteruit met leeftijd. Natuurlijk is het altijd goed om te blijven sporten/bewegen, want anders gaat het nog veel harder achteruit. Maar topprestaties ga je niet meer trekken als je 40+ bent. Afgelopen weekend F1 gekeken, Gasly heeft echt een zieke reactiesnelheid. Hij oefent met een coach die balletjes laat vallen en die hij dan moet opvangen. Maar als hij 50 is zal dat ook niet meer zo snel gaan denk ik. Maar wat je zegt over sporten is wel waar, je moet wel blijven bewegen want als je alleen op de bank gaat zitten wordt je ook niet gezond oud. Maar je moet wel realistische doelen stellen, topprestaties en een godenlichaam moet je niet nastreven als je een respectabele leeftijd bereikt hebt.


AssasinsCreeps

> er is een reden dat topsporters meestal redelijk jong zijn. Behalve dat de meeste strongman en powerlifters pas in hun 30ste peaken. Kijk naar Thor die op zijn 31ste de wereld record deadliften verbrak.


Levenloos

Waar moet men dan zijn zelfvertrouwen vandaan halen volgens jou?


ReinierPersoon

Schijt hebben aan wat andere mensen van je vinden? Dat is volgens mij waar het uiteindelijk op uitdraait als je maar oud genoeg wordt. Als je afhankelijk bent van het hebben van een goddelijk lichaam voor je zelfvertrouwen gaat het uiteindelijk toch niet lukken. Maar schijt hebben aan andere mensen kun je altijd aanleren, het gaat bijna vanzelf (zeg ik als afgetakelde 40-er).


AntiGrease

Helemaal correct, vind zelf dat dat ook geen reden hoeft te zijn om te gaan sporten, maar ik snap het wel. Hier komt de hype alleen wel vandaan


SkradTheInhaler

Als iemand die veel met gewichten in de weer is: het geeft een kick om je lichaam te zien veranderen en om aantoonbaar sterker te worden. Overigens moet het wel gezond blijven natuurlijk.


specerijridder

Ja, dat snap ik wel. Het is gewoon ook meer iets wat me opvalt. Toen ik 15 was (5 jaar geleden) ging niemand in mijn klas naar de sportschool.


SkradTheInhaler

Dat kan ook een leeftijdsafhankelijke ontwikkeling zijn. Ik ben zelf bijvoorbeeld op mijn 20ste (ik ben nu 26) begonnen met krachttraining. Ik merkte bijvoorbeeld dat sporten op een vaste tijd moeilijker werd toen ik ging studeren (en ook nu ik werk).


TheLibertarianTurtle

Beetje anekdotaal, maar in mijn omgeving gingen best wel veel vrienden en jaargenoten naar de sportschool toe. Dat was op m'n 15e, zo'n 7 jaar geleden.


TheActualAWdeV

Huh, toen ik 16 jaar geleden 15 was beweerde praktisch iedereen regelmatig naar de sportschool te gaan. Het dorpje waar ik vandaan kwam daarentegen meer teamsport want geen sportschool en wel een voetbal- én een kaatsveld.


2Wombat2

Dan ben je even oud als ik ben. Toen ik 15 was gingen de mensen om mij heen ook niet naar de sportschool, maar toch best wel een paar gingen naar de sportschool toen ik 17, 18 jaar was. Geen idee over daarna overigens.


specerijridder

Ja klopt in mijn omgeving was dat ook de leeftijd dat er wel meer mensen naar de sportschool gingen.


user_4587

En toen ik 17 was (9 jaar geleden) ging de helft van mijn klas naar de sportschool. Let wel, de sportschool het dichts bij mijn school in de buurt was 16+, dus 15 jarigen kwamen er gewoon niet in.


FristiToTheMoon

Ik snap ook niet waarom mensen het leuk vinden om achter een balletje aan te rennen om er tegenaan te trappen. 140kg op je rug doen en dan gaan hurken is gewoon leuker dan met mensen in het echt communiceren.


PrintShinji

Ik heb het niet zo met teamsports, maar even een paar keer per week naar de sportschool (die om de hoek is van mijn werk) is toch gewoon best lekker. En dan ben ik wel alles behalve een afgetrainde kast.


Cptronmiel

Trainen in de sportschool brengt veel meer fysieke en meetbare verandering met zich mee dan een teamsport dat doet. Het hoeft er ook niets eens minder sociaal om te zijn als je lekker met vrienden gaat trainen enzo. Een ander dingetje is dat gym cultuur op social media gewoon heel erg gegroeid is wat heel veel meer jonge mensen naar de sportschool brengt. Mede door de influencer waar dit artikel over gaat maar het is tegenwoordig ook vrij normaal om je lifts of lichaam te filmen en dit online te gooien.


specerijridder

Ik heb het niet alleen over teamsporten. Ik heb onder andere aan roeien en wedstrijdzwemmen gedaan en bij dat soort sporten zijn er ook meetbare veranderingen naarmate je sterker en fitter wordt. Dat zie je dan vooral terug in snellere tijden. En het club aspect vond ik ook wel leuk. Maar inderdaad de fysieke veranderingen zijn wel minder zichtbaar dan bij trainen in een sportschool.


Aldun

Zo'n groot verschil zie ik in essentie niet tussen een sport waarbij je jezelf verbetert tbv je tijd versus een sport waarbij de gewichten omhoog gaan


specerijridder

Het verschil zit hem er denk ik in dat het bij de een puur gaat om meer spieren te krijgen en bij de andere dat je naast fitter worden ook een soort vaardigheid leert en/of (soms jarenlang) aan je techniek werkt. En dat is dan vaak in club of team verband.


Aldun

Dan heb je denk ik een verkeerd beeld van de gemiddelde sportschool-gaander. Spiermassa is vaak een van de hoofddoelen, maar er is nog veel meer. O.a. het plezier, de vaardigheid en techniek die je noemt, het sociale aspect, de mentale voordelen, etc etc


specerijridder

Ik ben nog nooit naar een echte sportschool gegaan, dus ik kan daar zeker een verkeerd beeld van hebben. En de dingen die je opnoemt zijn ook zeker waar (en gelden natuurlijk voor alle andere sporten ook). Maar ik heb het dus verkeerd als ik zeg dat een baantje trekken in het zwembad meer techniek vereist dan 10 keer een halter omhoog drukken?


Aldun

Ik ben dan weer geen zwemmer, dus het vergelijk durf ik niet helemaal te maken, maar er zit een hoop meer techniek achter de grote oefeningen dan je misschien in het begin zou denken. Ik denk dat je het wel op deze manier met zwemmen kan vergelijken; iedereen (over het algemeen) kan zwemmen, maar *goed* zwemmen vereist techniek en jezelf hierin ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor alle oefeningen in een sportschool, van hardlopen op een loopband, tot deadliften of jezelf optrekken. Zelf beoefen ik powerlifting, en een groot deel van mijn sport gaat dan ook over het perfectioneren van de techniek om op die manier zo sterk mogelijk te worden. In de gym is het wel zo dat je inderdaad gedachteloos een halter kan duwen zonder aandacht voor techniek en het pushen van je limieten, maar dat is over het algemeen niet de bedoeling. De mensen die dat wel doen zullen over het algemeen weinig tot geen progressie boeken (al heb je er bij die dat ook niet zoeken - bv de stereotype opa die vooral voor het sociale aspect komt).


specerijridder

Hier ben ik het eigenlijk wel helemaal mee eens. Thanks voor je duidelijke reactie! Het gaat uiteindelijk gewoon om iets doen wat je leuk vindt en waar je wat aan hebt. Op welke manier dan ook. En het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk


mattiejj

> Maar ik heb het dus verkeerd als ik zeg dat een baantje trekken in het zwembad meer techniek vereist dan 10 keer een halter omhoog drukken? Nee daarin heb je gelijk.(hoewel een halter omhoog drukken meer techniek vereist dan je zou denken, afhankelijk van hoe serieus je het neemt.;)). Maar een gedeelte van de gymdudes zitten bijvoorbeeld ook in de calisthenics. Daar zit echt een hoop kracht, flexibiliteit, balans en techniek in. Ook Powerlifting vereist volledige controle over het lichaam.


Oskardespin

Denk dat het allebei routine wordt na een tijdje, sowieso is de oefeningen echt goed uitvoeren nog best lastig omdat je echt goed op je houding moet letten zodat je je niet op de lange termijn heel erg gaat blesseren. Een baantje trekken is gewoon een andere tak van sport en niet een op een te vergelijken met 10 keer een deadlift doen of iets dergelijks. En dan is er nog de vraag of je jezelf doelen stelt of gewoon lekker een uurtje baantjes wil trekken of een uurtje dingen wil optillen en het niet uitmaakt of je progressie maakt.


Ladderzat

Ik denk dat het grote verschil is op wat voor niveau en met wat voor doel je bezig bent. Als je zo efficiënt mogelijk meer gewichten wil kunnen tillen, of mee wilt doen aan wedstrijden, gaat techniek heel erg meespelen. Je kunt inefficiënt gewichten tillen, je kunt het zelfs ronduit fout doen en een blessure oplopen. Ik ben een matige zwemmer dus voor mij is "baantje zwemmen" al genoeg een workout, want ik let niet op tijd. Ik hoef niet die paar miliseconde eraf te snoepen. Ik ben geen gewichtheffer of bodybuilder, maar ik kan me voorstellen dat als je, zoals Arnold Schwarzenegger als professionele bodybuilder, een specifieke spiermassa wil kweken, dat techniek ook erg gaat meespelen. Met lukraak halters omhoog drukken krijg je dat niet.


raspeballZ

Want bij gewichten heffen werk je niet jaren lang aan je vaardigheid en techniek? Natuurlijk wel.


PoIIux

Waarom denk je dat roeien meer techniek-werk eist dan powerliften?


Jakkojajar

Zekers als je een sport neemt zoals zwemmen of rennen is het verschil niet zo groot. Het grootste verschil is denk ik de hoeveelheid spiegels.


loopsygonegirl

Kan ook zijn dat de dokter het aanraad. Bijvoorbeeld als je ondergewicht hebt en moet aankomen. Dan zeggen ze expliciet dat je spierversterkende oefeningen moet doen en nog specifieker gaf mijn arts aan fitness en body pump.


LekkerWeertjeHe

Door dingen als werken na school/in het weekend is de flexibiliteit van een sportschool een stuk praktischer natuurlijk


cravenravens

Misschien dat iets niet meer gewoon leuk mag zijn, maar resultaat moet opleveren? Doet me ook een beetje denken aan mensen die alleen non-fictie lezen omdat fictie niet nuttig is oid.


Chaimasala

Waarom zouden teamsporten per definitie leuker zijn voor iedereen dan alles wat je in de sportschool kan doen?


cravenravens

Ik schrijf niet dat teamsporten leuker zijn hè. Maar dat 'alleen leuk' in deze tijden van ongebreidelde zelfontplooiing voor veel mensen niet voldoende is. Overigens heb ik zelf een bloedhekel aan alle soorten sporten. Ik wandel alleen.


Chaimasala

Dan ga je er toch vanuit dat sportschoolbezoekers dat niet of zelden doen omdat het 'gewoon leuk' is? Anders snap ik je initiële comment niet.


cravenravens

Voorbeeld: Korfbal = leuk Sportschool = ook wel leuk + na een tijdje hopelijk sicke gains + ik heb gelezen dat krachttraining het meest effect heeft op je mentale gezondheid. Ander voorbeeld: Detectiveroman = leuk Boek over crypto = ook wel leuk + ik kan eindelijk meepraten met die 2 collega's + wie weet kan ik er wel heel rijk mee worden. Dus, 'gewoon leuk' is niet meer genoeg, het moet wat opleveren. Maar het staat je natuurlijk vrij om een andere mening te hebben. Ik zeg dit ook maar als sporthater die nu reddit afsluit om een detectiveroman te lezen voor het slapengaan.


Quouvir

Ik denk dat je 't precies juist zegt. Ik heb dit altijd heel sterk gehad van kinds af aan en moet veel moeite doen voor mijn mentale gezondheid om ervanaf te komen/van die mentaliteit weg te blijven. Het is een beetje het min-maxen van de echte wereld, i.p.v. alleen in World of Warcraft. We zijn met z'n allen een hoop individuën en iedereen is ergens naar op zoek. Heel Nederland is verdwaald en onze sociale maatschappij gaat er mijns inziens alleen maar op achteruit.


Pauline___

Ik vind naar de sportschool en non-fictie lezen oprecht allebei leuk, maar misschien is dat gewoon een leergierige kant van mij: ik vind vaardigheden leren/verbeteren in het algemeen leuk. En het hoeft ook niet nuttig te zijn, ik heb geloof ik nog nooit baat gehad bij mijn kennis van het oude Assyrische Koninkrijk. Als jij er geen plezier uit haalt moet je het natuurlijk niet doen als ontspanning. Maar dat betekent niet dat andere mensen het niet doen voor hun plezier.


MVWSBK

Ik denk dat het niet echt een hype is maar noodzaak, er is ook een goede zaak voor te maken dat iedereen een vorm van krachttraining zou moeten doen icm onze sedentaire levensstijl. En zelfs al speel je een leuke (team)sport is het een goed idee dit te ondersteunen met krachttraining, is het niet alleen voor ontwikkeling dan wel blessurepreventie en herstel.


HumbleWolves

Helpt me bij het uitoefenen van m'n beroep. Kan in elke weersomstandigheid. Kan specifieker dingen trainen. Niet afhankelijk van het humeur en de kwaliteiten van je teamgenoten.


CarrotChomp

Als het onhaalbaar was, zou dit gesprek niet bestaan.


[deleted]

Schoonheidsideaal ≠ Fitheidsideaal


[deleted]

[удалено]


PABuzz

> Maar misschien is mijn perspectief net even anders als powerlifter die al bijna 10 jaar traint en sinds een tijdje in een sportschool werkt Bijna 10 jaar alweer, wat goed van jou.


CheeseOilFish

Ik kan me wel influencers bedenken die schadelijker dingen veroorzaken dan dat mensen meer gaan sporten (incl bijbehorend schoonheidsideaal)


TywinASOIAF

Het promoten van scoopies. Dat is nou niet bepaald gezond.


Roller95

Het is niet alleen maar dat ze meer gaan sporten. Dat snap je zelf ook wel volgens mij. Beetje rare reactie


CheeseOilFish

Ik duid gewoon op een licht cynische manier aan dat ik het niet zo belangrijk vind


Roller95

Kan je ook achterwege laten


Cactusonpizza

Waarom? Je hoeft het niet te accepteren of te respecteren, zoals je *zelf* zegt, maar hij mag gewoon deze mening delen.


CheeseOilFish

Je bent het me me oneens, dat is prima. Kan je ook respecteren dat ik een andere mening heb? Waarom plaats je iets als je niet wil dat mensen comments geven?


Roller95

Ik kan best respecteren dat jij een andere mening hebt. Maar jouw reactie minimaliseert een realistisch en gevaarlijk probleem voor jongeren en andere beïnvloedbare mensen, en dat ga ik niet respecteren en accepteren


CheeseOilFish

Dat men een sportief lichaam wil lijkt me vooral een goed iets, ondanks dat dat streven ook tal van negatieve gevolgen kan hebben. Vooralsnog zijn er veel meer gezondheids- en mentale problemen met de andere kant: te dik zijn. Om die reden kan ik me hier niet druk om maken


Roller95

Niet elke mate van te dik zijn is even slecht. Ik ben liever iets te dik dan dat ik me door dit soort influencers van alles laat aanpraten, met in potentie gevaarlijke gevolgen.


DutchGhostman

Volgens mij besef jij niet helemaal wat pubers aan prestatie verbeterende middelen gebruiken om het sportieve lichaam te bereiken. Sarms, orale steroïden, injecteerbare steroïden, human growth hormone (HGH), noem het maar op. Het lichaam kan er dan wel sportief uitzien, gezond is het niet. Tuurlijk is dik zijn erg ongezond, maar hoeveel jonge mannen met obesitas sterven er nou aan een hartstilstand?


CheeseOilFish

Ik besef het prima, maar dat je te dik zijn (doodsoorzaak #1 in het westen) vergelijkt met de schaal waarop mensen anabolen misbruiken is echt belachelijk


crappygodmother

Hoezo, domme vergelijkingen moeten toch gewoon kunnen? Doe jij ook ;)


lordsleepyhead

Toen ik een klein jongetje was keek ik naar He-Man and the Masters of the Universe en wilde ik ook gespierd zijn. Gelukkig werd ik toen ik tiener was fan van Grunge muziek en deed een gespierd lichaam hebben er niet meer toe. Ben blij dat er geen social media was toen ik opgroeide.


Pews_TRB

Je kan je ook afvragen of mensen die zich laten beïnvloeden door de zgn influencers niet gewoon beter zelf even 3x kunnen nadenken, wat dingen te googlen ipv iemand te 'volgen'.. Schaapjes blijven schaapjes


Roller95

Victim blaming is echt overal te vinden


Pews_TRB

Hoe kan je hier een 'victim' van zijn


Roller95

Als jij jong bent, lichaamsissues hebt en je wil graag een ideaal bereiken, ben je psychologisch gezien kwetsbaar voor mooie praatjes van mensen die autoriteit uitstralen. Als puber weet je waarschijnlijk niet zoveel van de fitness wereld, lichamelijke gezondheid, of de manier waarop de maatschappij je allerlei issues aanpraat. Als deze gasten dan overal op Instagram staan mooi te wezen en te liegen vind ik het niet zo gek dat je dat graag wil geloven


Pews_TRB

Ja? Dus geen vrienden, kennissen, ouders of andere familie die wel normaal kunnen nadenken?


Spraakijs

Dat komt omdat flink wat slachtoffers ook gewoon debet hebben aan hun lijden. En dan is ook helemaal niet erg. Je vrijwaart daarmee niet de dader. Je moet altijd reflecteren op je gedrag, zeker wanneer het een zeer ongewenste uitkomst is. Vaak heb je ook geen grove schuld, soms wel, vaak een heel klein beeetje. En soms heb je gewoon pech gehad. Schuld en fouten hoeven niet éénzijdig te zijn, tevens kan je verschillend gedrag verschillend tillen. Je mag verwachten dat mensen een bepaalde mate van weerbaarheid hebben. Net zoals we onze fiets op slot doen, of zelf contracten kunnen afsluiten, reclame niet illegaal is, en film geen bijsluiter van fictie nodig hebben. Kies maar iets uit het volgende rijtje om tegen te ageren. Iemand die dronken in de berm rijd, kan zich als slachtoffer niet beroepen dat de auto hem niet zo (hard) had mogen laten rijden. Iemand louter leeft op snacks, kan zich wentelen in zelfbeklag over het verkopen van ongezond eten, maar heeft ook eigen verantwoordelijkheid. Iemand die door gokken zwaar in de schulden zit, heeft toch echt zelf z'n geld uit gegeven. Iemand wiens man of vrouw vreemd gaat, is toch echt eerst de relatie begonnen met diegene, en heeft blijkbaar een verkeerde inschatting gemaakt toen die de relatie aanging. Iemand wiens gezondheid parte speelt door drugs en alcohol, kan niet enkel wijzen het gemak waarmee het verkocht is. Computersystemen met zeer gevoelige informatie die nimmer geupdate worden, hebben ook niet het redelijke gedaan, en hadden wellicht nooit op het internet aangesloten moeten worden. Iemand die z'n auto te goedkoop op marktplaats zet, en een handige handelaar die er op inspeelt, heeft zelf de verkoop geïnitieerd. Je moet mensen ook weer niet té veel tegen zichzelf beschermen. Je maakt zelf keuzes en bent daar verantwoordelijk voor. Er zullen altijd mensen de andere volgen. Dat is mens eigen.