T O P
SoftBellyButton

Maar hoe stomen we de kinderen nu klaar voor Koning Toto?


TrinityF

Ja, Gewoon naar de tabakswinkel gaan en een toto kaartje invullen als een normale mens.


Yarxing

Krijgen die ook nog een keer klanten, als ze geen tabak meer mogen verkopen. Of moeten ze zich dan registreren als casino?


zoepertom

"we kijken of de branche zich zelf kan reguleren"


DeadAssociate

de markt is klaar.


El_grandepadre

Met Pokémon kaarten. Dat waren in de oude tijd al de lootboxes die echt puur voor de kids zijn.


hornpub1818

Beginnen ze daar niet even jong mee als met lootboxes?


ShinNL

Als game liefhebber is het misschien eventjes pijnlijk dat sommige publishers gewoon besluiten om de games hier niet uit te brengen, maar uiteindelijk is dit gewoon een correcte beslissing en zouden meer landen het moeten doen zodat die betaalde RNG boxes gewoon verdwijnen. Er zijn meer dan genoeg spellen die leuk zijn, het goed doen en goed geld verdienen zonder een gok aspect. Als ik kinderen had zou ik nog harder juichen, want dat is het schandaligste van dit alles. Kinderen hebben al een hogere disconnect tussen virtuele waarde en echt geld en lootboxes maakt het nog verder verwijderd daarvan.


Extraxyz

Ik vind het enorm irritant dat de makkelijkste oplossing voor ontwikkelaars “Dan toch gewoon niet in Nederland” is, deze maatregelen zouden EU breed moeten worden doorgevoerd


Sildee

Dat zal hopelijk ook wel komen. Nederlandse politici kunnen daar nu voor pleiten, je kan moeilijk beginnen over een EU-breed loot box-verbod als je zelf ook nog geen regulering hebt doorgevoerd. Nu staat de deur daar voor open, laten we hopen dat het niet lang zal duren.


ReLiFeD

Volgens het artikel is het ook gebaseerd op het aanraden van consumentenbonden uit meerdere Europese landen, wat weer op [dit rapport is gebaseerd](https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/loot-boxes-how-the-gaming-industry-manipulates-and-exploits-consumers/): > De indieners wijzen ook op een brede poging van twintig consumentenbonden uit achttien Europese landen om lootboxes te reguleren. Het helpt ook dat België al een lange tijd zo'n wet heeft


Leethefairy

En worden die spellen dan niet in België uitgebracht of hoe werkt dat nu?


deknegt1990

[Er is in Nederland ook al een soorgelijke wetgeving omtrent het verhandelen van lootbox content.](https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:10428) De gist is dat lootboxes mogen, maar omdat er aan de virtual currency echt geld is gekoppeld (je koopt FUT coins voor euros), dat geeft een item in een lootcrate een monetaire waarde, en dit mag dan niet verhandelt worden. In NL betekent dat bijv. met FIFA dat je wel lootcrates kan kopen met echt geld, maar de content niet mag verhandelen in de auction house. Je kan het dan alleen direct sellen aan de game zelf voor een vast bedrag. Je mag spelen, maar de winsten niet doorverhandelen. In BE is de wetgeving anders (en beter), in dat de lootcrates wel mogen maar zolang er echt geld aan zit dat het een kansspel is, en deze dus niet mogen. Maar als er alleen maar in game muntjes inzitten (een gesloten economie) dan kan het wel. Dus in BE kunnen spelers geen boxen kopen met currency waar echt geld aan vast zit. TL;DR - **NL** \- Lootbox met echt geld kopen mag, maar je mag de content NIET verhandelen aan andere gebruikers. **BE** \- Lootbox met echt geld kopen mag NIET, maar je mag doen wat je wilt met de content. Opinie: De reden waarom ik de BE methode beter vind is omdat het direct het harde geld uit het spel haalt, maar het volledige spelletje wel intact laat. Je kan met je in-game munten boxes halen, en je Ronaldo voor in-game muntent doorhandelen om daar weer meer boxes mee te halen. Met de NL methode kan je niks meer verhandelen of kopen van andere players. Dit sloopt een groot deel van de FUT mode, omdat je eigenlijk alleen nog maar via FUT packs nieuwe kaarten kan halen, dit maakt het onmogelijk om met in game coins te spelen en speelt het gebruik van hard geld in de hand omdat je op geen andere manier dan degelijk een team kan samenstellen. Het belangrijkte (IMO) is het harde geld uit het spel te halen. Een in-game gokkast moet kunnen, zolang je er geen echt geld in kan stoppen (of een verkapte methode zoals coins kopen met euros), ik zie geen probleem in lootboxes als dit ALLEEN met 'monopoly geld' te spelen is.


ReLiFeD

Verschilt per spel, sommige worden niet uitgebracht, sommige zijn verboden, maar veel blokkeren gewoon de opties om lootboxes te kopen. Voorbeeldje van het ingame* blokkeren: https://i.redd.it/jsud2jgqg1u21.jpg (al deze items hebben een sleutel er in zitten om lootboxes mee te openen) Een ander voorbeeld van het laatste is CS:GO, die het ook in Nederland al geblokkeerd heeft: https://www.pcgamer.com/csgo-players-in-belgium-and-the-netherlands-can-no-longer-open-loot-cases/ (reden voor het blokkeren in Nederland is dat wij al een aantal regels hadden tegen lootboxes, zie: https://dutchgamesassociation.nl/2018/04/26/loot-boxes-netherlands-gaming-authoritys-findings/) Recente spellen die niet uitgebracht zijn in Nederland en België zijn bijvoorbeeld [Diablo: Immortal](https://www.theverge.com/2022/6/1/23149771/diablo-immortal-loot-boxes-belgium-the-netherlands-gambling) en [Lost Ark](https://gamerant.com/lost-ark-belgium-netherlands-south-africa/)


Nordalin

Ahh, ik dacht al dat ik jouw gebruikersnaam herkende. GW2!


stucjei

Overigens is GW2 dan wel weer geheel niet geblokkeerd in NL, terwijl het toch echt een van de extremere varianten van cash shops is in westerse MMOs. Je kan direct goud met geld kopen en dit ook bijna direct in-game kan vergokken.


Sarcastic_parsnip

In belgie kun je niet de items kopen die een kanselement hebben, zoals de dyes of black lion keys.


ReMarkable91

Maar ook andersom dat je alles wat je met geld kan kopen je ook met gold kan kopen. (Buiten de expensions om). En heeft eigenlijk niks wat je daadwerkelijk sterker of beter maakt. Enkel cosmetic of wat dingen makkelijker maakt (niet ergens heen hoeven lopen, meer inventory en storage etc.)


stucjei

Ok ja goed een spel is niet pay to win want je kan alles kopen nadat je 50000 jaar speeltijd in-game grind.


DAANHHH

Gw2 is nog wel het minst p2w van de mmos, gear krijgen is zo makkelijk en de gear levels gaan nooit omhoog ook. Wat kan je met gold? Cosmetics kopen? Duure legendaries die niet sterker zijn? Ik speel al een tijd niet meer en heb elke class geared, en als ik terug kom nogsteeds. Weet niet wat ik in hemelsnaam zou kunnen pay to winnnen als ik terug zou komen.


theBlackDragon

Gaat niet enkel om p2w, maar om alles wat desirable is, dus ook cosmetics. Kinda makes sense voor games waar de endgame "fashion" is, zoals GW2 en Warframe.


wggn

Het recente Diablo Immortal is niet in NL en BE uitgebracht inderdaad. Blue Archive heeft NL en BE ook overgeslagen, net als Lost Ark. Markt hier is te klein om een aanpassing in het spel te rechtvaardigen lijkt het.


theBlackDragon

Bedoeling lijkt me eerder om via de spelers druk te proberen uitoefenen op de regering. Lost Ark bijvooorbeeld is feitelijk in orde met de BE wetgeving. Dus ofwel zijn ze van plan om het eea verder te exploiteren ofwel proberen ze gewoon druk te zetten. As a side note, ook al is het wettelijk in orde, de game zit zo vol met FOMO en andere exploitative zooi dat ik denk dat enkel lootboxes reguleren een groot deel van de psychologische manipulatie mist. Maar goed, beter dat dan niets.


Pizzadoos

Genoeg websites die nog altijd verkeer uit de EU blokkeren omdat ze geen zin hebben aan GDPR te voldoen. Dus of een EU-brede regeling het verschil gaat maken is de vraag maar.


Brabant-ball

Dat zijn meestal Amerikaanse sites die een groot deel van het verkeer vanuit de VS krijgen, voor hen is het daadwerkelijk niet interessant om iets aan hun beleid te veranderen. Voor games is dat toch net even anders, de EU is een van de grootste afzetmarkten. Simpel voorbeeld: kijk maar eens hoeveel schietspellen een aparte Duitse variant hebben waarbij de swastika is verwijderd (wat overigens niet hoeft volgens de Duitse wetgeving). Het kan zijn dat er een aantal games niet in de EU uitkomen omdat zij het merendeel van hun inkomsten van lootboxes krijgen maar dat zie ik persoonlijk als iets positiefs.


Jaeger__85

Die vergelijking kun je niet maken. Die sites hebben geen grote inkomstenbron vanuit de EU. Dat is bij dit soort games wel anders.


nightcracker

Dit is *niet* de makkelijkste oplossing, in de bedrijfsmatige zin (dat wil zeggen: meeste profijt op korte termijn). Als je een check kan uitvoeren om een land uit te sluiten, kan je diezelfde check ook toepassen op je in-game lootbox shop / rewards. Sure, dit kost wat programmeur-uren, en wat besluitvorming om 'wat dan' te bepalen, maar dit zou heel makkelijk terug te halen zijn in de vorm van extra sales in Nederland (en andere landen die het verbieden). Nee, ik weet zeker dat ze dit rekensommetje hebben gemaakt, en dat daaruit blijkt dat de beste oplossing voor profijt is om het spel aan te passen (voor grote game developers). Een andere conclusie is gewoon echt niet logisch. Maar als dat zo is, waarom doen ze het dan niet? Het laatste wat ze willen is dat deze wetgeving verspreid en overal word toegepast, en ze willen dit koste wat het kost voorkomen. Door landen uit te sluiten i.p.v. zich aan te passen proberen ze druk te uiten. Dit maakt de wetgeving niet populair onder (de kortzichtige) gamers en locale distributeurs. Ik speculeer dat ze het rekensommetje gemaakt hebben, en besloten dat het verloren profijt een kostenpost is in deze strijd die ze willen winnen.


zorbat5

Het probleem is niet alleen de extra code die geschreven moet worden. Code manage met verschillende versies per land maakt het ook gewoon een stuk moeilijker. De goedkoopste en makkelijkste optie zal altijd de overhand nemen in dit soort keuzes.


FoodOnCrack

Het één europa is nog steeds ver te zoeken met dit soort dingen, terwijl we zo veel mordernisering doordrukken in de wereld als we laten zien dat de EU al sterk in zijn schoenen staat.


Antique-Special8023

>Als game liefhebber is het misschien eventjes pijnlijk dat sommige publishers gewoon besluiten om de games hier niet uit te brengen, maar uiteindelijk is dit gewoon een correcte beslissing en zouden meer landen het moeten doen zodat die betaalde RNG boxes gewoon verdwijnen Een tijdelijk probleem, hoe meer landen lootboxes in de ban doen hoe makkelijker het wordt om dit op ook op Europees niveau te regelen. Publishers gaan echt niet de hele EU markt verlaten, dan krijg je in het ergste geval gewoon 2 versies, een zonder gokken voor europa en een met gokken voor de rest. (Of gewoon weer 1 zonder gokken)


miathan52

Niet iedereen haalt z'n game ervoor uit het land. Belgie heeft al langer zo'n wet, en Apex Legends heeft toen alleen voor spelers uit Belgie alle lootboxes weggehaald en in sommige gevallen vervangen door andere rewards. Zo kan het ook gewoon.


Yakking_Yaks

Mijn kinderen krijgen zakgeld, maar mogen daarvoor geen robux/Minecraft shit/whatever coin voor kopen, om de simpele reden dat ze het niet snappen dat het veel geld voor weinig spul is. Zo nu en dan krijgen ze van mij een kaart van 10 euro voor spel naar keuze, maar wel als ze al hun taken doen, waardoor ze waarde gaan hechten aan het geld van die spellen. Als ze bijvoorbeeld niet hebben meegeholpen met opruimen, afwas, helpen in en om het huis, etc., dan krijgen zo een kaart dus niet. Het wordt tijd dat ze Garry's mod etc. gaan leren. :)


D2papi

Zonde voor de kinderen van nu dat de games zo een predatory design hebben. Als ouder ben je ook vrij machteloos omdat de groepsdruk/jaloezie van leeftijdsgenoten toch aanwezig is. Toen ik 9 was smeekte ik mijn ouders voor een membership van Runescape, en hier snapten zij ook helemaal niks van. Dat een kind zijn zakgeld wilt opofferen voor een game abonnement... Toch kreeg ik het omdat mijn ouders blij waren dat ik zo Engels leerde. Tegenwoordig is het alleen maar erger geworden en zijn kinderen letterlijk aan het gokken in bepaalde games. Alleen maar goed dat de overheid ingrijpt, maar het zal wel zo worden zoals Diablo Immortal dat deze games gewoon niet gepublished worden in Nederland totdat meer landen maatregelen treffen..


Yakking_Yaks

Daarom wilde ik het spelen ook loskoppelen van hun zakgeld, omdat het anders veels te makkelijk voor ze wordt om maar geld uit te geven aan pixels. Zelf game ik ook aardig wat, maar koop bijna nooit DLC's en zeker nooit skins, shortcuts, of in-game cash.


36gianni36

What is het probleem met Minecraft spul? Koop je dan niet gewoon extra levels? Ik vind betalen voor echt nieuwe content compleet anders.


Yakking_Yaks

Het gaat er om dat ze het verschil niet zien tussen DLC's, Skins, etc. Als ze daar al hun zakgeld aan gaan uitgeven leren ze geen waarde van geld, maak eerst je eigen Minecraft dingen, ga daarna eens kijken naar andere levels. Daarom laat ik ze ook dingen doen in en om het huis zodat ze waarde gaan hechten aan in game currency, met zakgeld morgen ze fisieke dingen kopen, met klusjes virtuele. En als ze later geen spelgeld meer willen hebben, krijgen ze extra zakgeld.


36gianni36

Dat is duidelijk. Bedankt voor de uitleg.


VertiFatty

RNG drops van monster mogen dus nog wel steeds, ook zijn loot boxes zelf geen probleem. Het probleem is roofzuchtig gedrag van game developers, gericht op minder ontwikkelde mensen. Hier heb ik als gamer dus 0 medelijden mee. De focus moet weer terug naar het maken van de beste games, in plaats van de meest winstmakende games. Er is een reden waarom AAA tegenwoordig synoniem is aan cashcrab whale gaming.


ReMarkable91

Wat als je de in-game drops van monsters drastisch kan verbeteren door de cash shop?


Nordalin

Dan is dat een "pay-to-win"-artikel, en heeft het op zich niks met gokken of lootboxes te maken. Zoiets zorgt er gewoon voor dat jouw account sneller spaarzegeltjes verzamelt dan iemand die het niet heeft gekocht, maar die zegeltjes zijn vrijwel niks waard buiten het spel om, dus gaat er (zo goed als) geen echt geld mee gemoeid. ​ Als de buit hogere-kwaliteit lootboxes bevat i.p.v. standaard lootboxes, dan is het gerelateerd, maar uiteindelijk gewoon bijzaak.


ReMarkable91

Als er een 0,000000000000001% kans je een item krijgt (voor iets wat 15 minuten duurt als willekeurig voorbeeld) zonder te betalen dan is het gehele item uitgesloten van de wet? Ook al heb je een 90% kans je het krijgt met het betalen van een 10tje en 99,99% na 50 euro. Dat is dan een makkelijke manier voor developers de wet te omzeilen.


R_eloade_R

Dit geeft mij als gamer sinds de jaren 90 alleen maar vreugde! Na België nu dus Nederland en het zal niet lang duren voordat anderen landen volgen. Sommige games zullen wellicht hier niet uitkomen, maar dat neem ik voor lief. Vergeet niet dat Nederlanders een behoorlijk grote markt is voor developers waar in de helft van de woningen wel een console thuis staat.


TywinASOIAF

Gewoon VPN gebruiken tijdens het spel en je kan dan nog steeds lootboxen openen.


blastdragon

Dat is de oplossing die publishers nu al doen, ik zie het best gebeuren dat the komende EA-soccer/Fifa games niet in Nederland gespeeld kunnen worden. Maar dan ben ik benieuwd hoe EA dat gaat handhaven, kan ik een Duitse CD halen en evengoed spelen met VPN? Want dat klinkt ook niet echt als de bedoeling.


Propsko

'virtuele waarde' 'echt geld'


EatsAlotOfBread

Arrr, matey!


Gropah

Vaak zitten de lootboxes in het multiplayer gedeelte van een game. Dus je zou het inderdaad kunnen piraten, maar alleen als er een singleplayer is.


Morganelefay

Als game liefhebber zie ik hier geen probleem. Games met lootboxen zijn het geld niet waard.


vendetta033

Wie zegt dat je mee moet doen met de lootboxes? Als je het spel geweldig vind zonder lootboxes maar het gehele spel wordt niet meer beschikbaar door deze regel is het toch helemaal shit


Morganelefay

Op het moment dat er game improvements in de lootboxes zitten heb je dus niet de volledige game. Zeker in multiplayer heb je dan gewoon een groot nadeel. Bovendien, zeker voor mensen die nogal gevoelig zijn voor verslavingen is het ontbreken van lootboxen wel zo fijn.


Atrassius

Ik hoop idd wel dat het gaat over *betaalde* lootboxes, en dat je wel gewoon degene kan openen die je gratis krijgt, en dat de betaal optie uit wordt gezet in landen waar t verboden is.


DolleFinn

>Als ik kinderen had zou ik nog harder juichen, want dat is het schandaligste van dit alles. Kinderen hebben al een hogere disconnect tussen virtuele waarde en echt geld en lootboxes maakt het nog verder verwijderd daarvan. Klopt, maar eigen opvoeding en hoe je als ouder deze spellen beschikbaar aan ze maakt spelen ook een grote rol. Je kan kinderen hiermee een goed leer moment aan geven, hoe met geld om te gaan.


Sildee

Als ze niet verslavingsvatbaar zijn, ja, anders heb je een probleem. Je kan moeilijk zicht hebben op alles wat je kind doet online. Misschien wil je kind wel zo graag doorgaan met hun fifa packs of loot boxes dat ze hun accounts van andere games online verkopen om zo weer door te kunnen gaan. Tieners zijn ook (juist zelfs) gewoon vatbaar voor deze dingen en tieners hebben algemeen wel veel vrijheid over wat ze met hun geld en/of tijd doen. Mijn ouders hielden mijn bankrekening wel in de gaten natuurlijk maar als ik per maand 50 euro van mijn salaris uit zou geven zouden ze niet meteen in onderzoek gaan. Dit bedrag telt uiteindelijk ook hoog op en kan makkelijk een beginnende gokverslaving veroorzaken.


DolleFinn

Helaas is dat zo en is deel van de maatschappij daarop ingesteld. Uiteindelijk moet er vanuit alle kante steun worden gegeven om dit te voorkomen en af te remmen.


Zaadfanaat

Hoe goed je het als ouder ook probeert, dit soort games hebben gigantische teams met psychologen en andere professionals wiens baan het is om elke cent uit de zak van je kind te knijpen. Als ouder kan je niet 100% van de tijd toezicht houden op wat je kind doet. Streng zijn en alles verbieden lijkt me nou ook niet echt fijn voor het kind.


[deleted]

[удалено]


DolleFinn

Zo bedoelde ik dit niet, nu beter?


Muse4Games

Vind dit niet een slecht idee en in Counterstrike kun je al geen cases meer openen. Maar wat ik nou gek vind is dat andere gok "spellen" zoals Toto, krasloten en de Staatsloterij nog volop geadverteerd worden. Ook kun je Pokerstars niet meer spelen in Nederland, ook niet als je met nep chips wilt spelen die je om de 4 uur kan claimen. Dus verbied alles, of verbied niets. Want dit half-half is gewoon niet eerlijk en lost weinig op.


GeelgroeneBroccoli

Het verschil is wel dat lootboxes vaker gericht zijn op kinderen. De alternatieven die je noemt (Toto, Krasloten, Staatsloterij) hebben al een leeftijdsgrens van 18+. Ik ben het met je eens dat de overheid nog wat strenger mag zijn, maar het is in ieder geval een stap in de juiste richting.


Muse4Games

Precies, toen ik 16 was ging het meeste van mijn verdiensten van de supermarkt naar lootboxes. Ik weet precies hoe het voelt om geld te verspillen op waardeloze pixels. Ben er niet tegen, maar dit moet een stap zijn om de rest ook minder aantrekkelijk te maken of te verbieden.


ReMarkable91

Dit is geen wetgeving tegen verspilling van geld tegenover pixels. Een exclusief hoedje voor 25 euro mag nog steeds. Maar niet een lootbox voor 1 euro met 1/25 kans op het hoedje.


F___TheZero

Het echte verschil is dat de die andere kansspellen een mooie melkkoe zijn. Als je kijkt hoeveel reclames er zijn voor kansspelen die gerund worden door de Nederlandse Loterij, is de enige logische conclusie dat de staat blijkbaar zoveel mogelijk mensen aan het gokken wil krijgen. [Dit](https://www.tabaksdetailhandel.nl/assortimenten/kansspelen/marktcijfers#:~:text=In%202020%20heeft%20NLO%20een,kansspelbelasting%20uitgekeerd.) artikel is best wel verhelderend. Voor elke euro die naar goede doelen gaat, gaat er € 2,50 naar het Nederlands Olympisch Committee en € 6 naar de Nederlandse staat.


zeppeIans

Lootboxes zijn beter te vergelijken met een casino dan een kraslot. Ze gebruiken namelijk precies dezelfde strategieën: mooie lichtjes en geluid effectjes voor die rush van excitement, abstractie van geld (je besteed chips/gems ipv euro's), en in een casino wordt er net genoeg gewonnen dat je anderen om je heen kan zien winnen, waardoor je gaat denken dat je zelf een kans maakt. Dit is praktisch hetzelfde als een andere speler zien met die nieuwe coole skin die je wilt hebben. Ik ben het helemaal met je eens. Op dezelfde manier dat je een kind niet een casino in zou laten lopen, zou je die ook niet een game met een virtuele casino in laten gaan


wyronnachtjager

Mee eens, ik vind het heel erg vreemd dat er wel gegokt mag worden, maar ondertussen mag er op twitch niet worden ingezet (met punten die je verdient door die streamer te kijken) of iemand wel of niet een level haalt (of iets dergelijks)


miathan52

Ja het verbod op twitch predictions is raar, je kan daar immers geen geld in stoppen. Waarschijnlijk een onbedoeld gevolg van de regels.


Kaiaiaia

Twitch predictions zijn hier verboden omdat sommige streamers gratis spullen (bv. subs) weggeven met kanaalpunten en dan hebben ze een monetaire waarde. Het is krom, omdat je wel gewoon je gratis punten krijgt en die kan je nog steeds inwisselen, maar je mag geen prediction doen of de streamer hun potje Fall Guys wint.


miathan52

Dan nog zie ik het argument niet. Je kunt er nog steeds geen geld in stoppen. Een prijs winnen waar een element van willekeur of een kansverdeling in zit is geen gokken, tenzij je voor deelname moet betalen.


Sildee

Mee eens dat ook online gokken gewoon slecht is, maar lootboxes maken misbruik van kinderen en dit ligt dus degelijk wel een paar niveaus 'erger'. Voor andere kansspellen is er ten minste nog wat controle of je wel bent wie je zegt wie je bent/achttien of ouder bent.


maijkelhartman

Ander wezelijk verschil: bij online gokken is je uitkeer wezelijk waardevol, als in je kunt er boodschappen mee doen. Met lootboxes is je uitkeer enkel wat waard binnen het spel. Ja, in principe zou je de pixels kunnen verkopen aan andere spelers, maar dat is niet altijd mogelijk, en er staat geen overheid garant voor de waarde van crystals/gems/etc. Bij harde euro's is dat wel zo.


verfmeer

Sterker nog: De inhoud van een lootbox mag niet omwisselbaar zijn voor geld, omdat je dan gewoon aan het gokken bent en daar hebben de gamebedrijven geen vergunning voor.


Sildee

>Ja, in principe zou je de pixels kunnen verkopen aan andere spelers Ben het natuurlijk met je eens, maar dit was in Nederland al verboden - je kan in Nederland op Steam-markten je winsten uit loot boxes niet verkopen. Dit was de eerste stap naar het algeheel verbieden en dit is al aardig lang zo, volgens mij was destijds het argument dat een echte waarde verbinden aan de uitkomsten van loot boxes het ook "echt" gokken maakt. ​ Edit: Heb het even onderzocht, en in 2018 hebben ze dit aangepast en kan je simpelweg geen boxes meer openen vanuit Nederland, maar wel weer de markt gebruiken. Sorry voor de oude info.


maijkelhartman

Thanks voor de info. Mijn kennis wat betreft lootboxes is ook nogal verouderd, want zodra het in een spel zit ren ik weg. Dus vandaag weer wat geleerd, hoera!


Londonitwit

Bij csgo kun je ze verkopen waardoor je letterlijk geld verdiend


miathan52

Het verschil is dat al die dingen die u noemt gereguleerd worden door de kansspelautoriteit, die een minimumleeftijd van 18 jaar handhaaft. Lootboxes in games zijn tot nu toe een wild-west omgeving geweest. Ze vallen nergens onder en games hebben vrij spel om ze continu aan iedereen aan te bieden. Aangezien de gemiddelde leeftijd van gamers vrij laag ligt, is de kans groot dat minderjarigen op deze manier in een vorm van gokken terechtkomen, en dat is een probleem.


syboow

Haal die stomme gokreclames ook weg dan..


realKaasvreter

Zijn ze ook mee bezig alleen de wetgeving duurt lang


cactusplanten

De wet heeft het net legaal gemaakt om online casino’s te openen en reclame te maken. Slechte zet. Nu er tegendruk komt wordt het verboden om voetballers in de reclames te hebben, maar het blijft raar dat dit soort casino’s überhaupt toegestaan zijn en mogen adverteren.


cantCme

Je kan als regeringspartij natuurlijk niet aan de ene kant marktwerking! blijven toeteren en aan de andere kant een monopolie hebben op casino's.


wafflewaldo

Ik heb nog nooit een artikel met de kop "De Nederlandse regering wil gokbedrijven aan banden leggen" gelezen. Het is altijd alleen het adverteren ervan, en zelfs dan gaat het om specifieke gevallen.


[deleted]

[удалено]


Wubbawubbawub

Ik denk dat niemand denkt dat een spel beter wordt met lootboxes. Maar er zijn genoeg die liever de game inclusief lootboxes hebben dan dat de game hier niet wordt uitgebracht.


Sildee

Als je echt zo graag zo'n game wilt spelen zal het waarschijnlijk nog prima te doen zijn met wat extra moeite, een VPN aanschaffen hoeft in veel gevallen niet eens.


Kaiaiaia

Met de meeste van die manieren overtreed je de TOS van het platform waarop je speelt. De kans is vrij klein maar ik heb geen zin om mijn steam of PSN-account te verliezen als men een keer besluit om wat aan handhaving te doen. Al kan je altijd nog een 2e account aanmaken natuurlijk.


collegiaal25

En als het niet op stoom komt in NL komt het wel op de piratenbaai.


DonLennios

Los van de ethische kwestie, gaat dat hem ook niet worden. Lootboxes zitten vooral in multiplayer games.


ReptileDuke

Vooral? Ik zou zover willen gaan als exclusief in multiplayer games. Maar als iemand een voorbeeld kent van een singleplayer game die lootboxes heeft hoor ik het graag.


DonLennios

Ik dacht dat assassins creed odyssey ze had.


BizWax

Dat zijn mensen die niet snappen dat verreweg de meeste games met lootboxes en vele andere microtransactions opzettelijk minder leuk gemaakt worden om die lootboxes en microtransactions te verkopen.


Ohrwurms

Lootboxes zonder het microtransactions gedeelte kunnen een prima toevoeging zijn in een game om net ff wat meer 'hype' te creëren wanneer je iets loot. Deze wetgeving, neem ik aan, heeft daar geen invloed op dus ik ben er absoluut niet tegen, maar het idee van een loot ontvangen in een game in vorm van een geanimeerde kist met een variabel aantal en/of rarity van items, is niks mis mee. Denk aan Vampire Survivors, een indie game van €3 zonder microtransactions en gebruik maakt van lootboxes. Het creëert net ff wat meer dopamine wanneer je loot ontvangt in Vampire Survivors dan bijvoorbeeld in 20 Minutes Till Dawn, een erg goeie en vergelijkbare game (ook €3) maar ik heb bij meerdere mensen teleurstelling gezien wanneer ze in die game een kist openen en de kist simpelweg opent met 1 item erin, ipv in Vampire Survivors waarin er regenbooggekleurde slotmachines uit de kist schieten, je tussen de 1-5 items kan krijgen en zowel de animatie als de muziek verandert op basis van het aantal items dat je krijgt. Dat is gwn leuker.


collegiaal25

Ik ben niet tegen een willekeurige beloning voor het verslaan van een monster, of het kopen van uitbreidingen of voorwerpen met echt geld, maar het wel tegen het kopen van een willekeurige beloning.


R_eloade_R

Een vorm van progressie en het showen van een vette skin. Ik ben niet tegen battle-passes waar je door middel van spelen dingen vrij kan spelen of af en toe een skin kan kopen. Echter wel tegen de lootboxxen waar de inhoud random is en je gameplay kunnen veranderen zoals FIFA.


[deleted]

[удалено]


R_eloade_R

Nja er zijn ook lootboxen waar je xp bij krijgt of meer xp krijgt na het kopen ervan


ReLiFeD

Ik denk dat niemand er tegen is behalve bedrijven. Helaas neemt de overheid sneller iets aan van bedrijven, én ze doen minder snel wat uit op dingen die ze niet zo goed begrijpen, waar dit zeker onder valt.


Tactical_Insertion69

Ik ben er op tegen want ze gaan spellen verbieden waar die lootboxes in zitten. Dus dan kan ik mijn favoriete games niet meer spelen.


LukeSparow

Nee, ze verbieden lootboxes, en terecht, manupilatieve gokshit die het is. Het zijn de publishers die dan besluiten om het maar niet hier uit te brengen. Hoe hard ze ook roepen dat lootboxes optioneel zijn, ze kunnen de economie van hun games niet ombouwen naar een systeem zonder lootboxes want stoeien zijn die games gewoon gedesigned vanaf uitgangspunt lootboxes. Kijk naar de publishers die foute stappen maken, niet naar de overheid die eindelijk eens goed beleid voert.


Tactical_Insertion69

> Het zijn de publishers die dan besluiten om het maar niet hier uit te brengen. Omdat het hier dan verboden is om die games uit te brengen. > Hoe hard ze ook roepen dat lootboxes optioneel zijn, ze kunnen de economie van hun games niet ombouwen naar een systeem zonder lootboxes want stoeien zijn die games gewoon gedesigned vanaf uitgangspunt lootboxes. Dat verschilt echt per spel. PUBG en Overwatch bijvoorbeeld hebben ook lootboxes, maar dit zijn vooral cosmetics. Je hoeft geen cent uit te geven aan deze lootboxes en de game is nog steeds leuk om te spelen. Dus niet alle lootbox games zijn op die manier gedesigned. En de vraag is niet of ze het kunnen, de vraag is of het het waard is om te doen: Als een bedrijf de shop wil veranderen, kost dat veel geld om die aanpassingen door te voeren. (Moet ontwikkeld worden etc.) Als alleen een klein land als Nederland dit soort beleid op lootboxes gaat voeren, zal het het niet waard zijn voor het bedrijf om deze veranderingen door te voeren. Dan zullen ze er eerder voor kiezen om het spel niet in ons land uit te brengen.


DAANHHH

De games zijn hier niet verboden dan? Ze moeten alleen de loot boxes vervangen voor direct purchase in deze regio dan. Games zoals apex legends doen dat al. Het kan gewoon.


ReptileDuke

Je favoriete spel is lootboxes? Als uitgever kunnen ze zonder problemen de lootboxes eruit halen voor de Europese markt, of misschien het betaal en handel systeem. Als uitgevers dat niet doen ligt dat aan hun niet aan de wetgeving.


Tactical_Insertion69

Niet zonder problemen want het kost een bedrijf veel geld om het shop systeem in hun game om te draaien. En niet de Europese markt, maar de Nederlandse markt. Als alleen Nederland dit beleid gaat uitvoeren is de realiteit dat veel games simpelweg worden verboden omdat het niet gunstig is voor een game studio om hun shop om te gooien alleen voor de Nederlandse consument.


ReptileDuke

En België en binnenkort hoogstwaarschijnlijk de rest van Europa. Er wordt ook al op Europees niveau over gesproken en er zijn geen grote tegenstanders voor.


Shadow_Claw

Nou persoonlijk ben ik er erg tegen hoor. T is me al vaker overkomen dat ik bepaalde games niet kon spelen omdat ze hier niet uitgebracht werden, en dat zelfs met Europa-breed draagvlak waarschijnlijk alsnog niet hadden gedaan. Het alternatief moeten installeren of moeten gebruiken van een vpn is naar mijn mening ook een best grote degradatie van de experience, het maakt het toch moeilijker om een spel snel op te pakken. Als gamer vind ik t dan toch jammer dat deze games hier niet te spelen zijn en ook minder publiek kunnen bereiken.


DonLennios

Ik ben tegen hoor.


kijkniet

omdat ik als volwassene zelf wel bepaal waar ik mijn geld aan uitgeef, en dat dat dan een spelletje is in plaats van het casino zou niet uit moeten maken


MartDiamond

Loot boxes zijn vaak de meest kost effectieve manier waarop je een developer kan steunen. Denk aan een free to play game als League of Legends waar je met geld allerlei cosmetics kan kopen. Loot boxes zijn vaak de manier waarop je het meeste waar voor je geld krijgt. Op die manier kan je dus wat geld steken in een game die je veel speelt en een developer steunen en daar nog steeds wat leuks voor terugkrijgen. Edit: misschien een kleine kanttekening. Loot boxes verschillen heel erg van game tot game, dus misschien is het wat overdreven van mijn kant om een algemeen statement te maken. Het punt dat ik wilde maken was ook helemaal niet bedoeld om te zeggen dat de boxes een goed ding zijn. Ik krijg allerlei berichten over de slechte invloeden, en dat spreek ik ook helemaal niet tegen.


Zaadfanaat

Wat? Koop gewoon een skin in League, dat is meer waar voor je geld dan een kans op een skin.


gmfreaky

Dat kunnen ontwikkelaars ook gewoon aanbieden zonder een kanselement erin te verwerken.


MartDiamond

Dat gebeurt ook, maar zoals gezegd is dat duurder. Als consument ben je vaak beter af met het kans element als het je niet zoveel uitmaakt wat je krijgt.


gmfreaky

> "als het je niet zoveel uitmaakt wat je krijgt" Als dat je niet uitmaakt kan je dus net zo goed gewoon een goedkoop item (goedkoper dan een lootbox) kopen in de store, als je de ontwikkelaar wil steunen. Daar heb je geen lootboxes voor nodig.


MartDiamond

Tja, daar bedoel ik natuurlijk mee dat het niet zoveel uitmaakt wat je krijgt binnen de parameters van de lootbox.


laluna130

Lootboxes zijn *niet* de manier waarop je het meeste waar voor je geld krijgt. Alle dingen die jij noemt kun je gewoon in een eerlijke cash-shop stoppen. Lootboxes zijn teleurstelling en gokken verpakt in psychologische truukjes om zoveel mogelijk geld uit je te wringen; meer dan dat je normaal uit zou geven als je een normale winkel met prijzen had, waar je er zeker van zijn dat als je iets koopt, je ook daadwerkelijk dat ding krijgt.


ItsHammond

Aan de ene kant een goed idee. Aan de andere kant veel free 2 play games maken gebruik van een soort lootbox systeem. Het zou wel heel rot zijn als deze games nu worden verboden in Nederland, terwijl Koning Toto wel oké is.


hoppelake

Je kan ook micro transactions toevoegen zonder lootbox systeem. Gaat hier vooral om het kans gedeelte . Niet om de micro transactions zelf.


Kaiaiaia

Ja, even afwachten hoe het uitpakt. Ik speel wat Gwent (is gratis) en daar unlock je veel met lootboxen (kegs) die je unlocked tijdens het spelen. Alles heeft een droprate en je kan de kegs kopen in de winkel met echt geld of ingame gold wat je krijgt terwijl je speelt. Dubbele drops uit kegs kan je scrappen voor resources waarmee je kaarten kan craften naar keuze. Het is best genereus allemaal en je kan makkelijk zonder betaalde kegs alles unlocken. Ik heb er geen moeite mee als ik geen boxen kan kopen met echt geld (doe ik toch niet) maar ik hoop niet dat ze de game van de Nederlandse markt halen vanwege het systeem met die kegs (aanpassen zie ik niet gebeuren omdat het ontwikkelteam heel klein is). Je kan ook helemaal niks met je kaarten, er is geen market voor kaarten.


ItsHammond

Ja same hier met Mario Kart op hoog niveau. Je krijgt een hoop gratis maar je kunt ook de pipe openen. Verschil is wel dat er 100 items in de pipe zitten en dat nieuwe items spotlights zijn en dus ergens in die 100 zitten. Een wereld van verschil met FIFA enzo


collegiaal25

Die spellen worden vast niet verboden, die worden aangepast zodat de lootboxes niet meer beschikbaar zullen zijn in NL


ReptileDuke

Er zullen wel degelijk spellen zijn die niet meer in Nederland uit zullen komen. Zo is dit nu al het geval van Diablo Immoral. Dat spel is niet in Nederland en België te krijgen. Maar daar heb ik zelf 0 problemen mee.


you-face-JaraxxusNR8

Diablo immortal is ook gewoon een cash grab en ik snap echt niet dat mensen het uberhaubt spelen. Maar als ze het willen spelen sure maar het is giga zonde dat gaming die richting op gaat.


alexanderpas

Meer dan €500000 om een character volledig te upgraden.


Clearasil

Hetzelfde geldt voor Lost Ark.


xynzjuh

Er zijn nu al games die niet meer in Nederland en België gepubliceerd worden vanwege wetgeving m.b.t. lootboxes, niet elke uitgever is bereid om speciaal voor deze landen wijzigingen toe te voegen. Recent voorbeeld is Lost Ark, een spel dat ik zeker niet speel.


PinguinGirl03

Mooi, goed besluit. Het is gewoon azen op kinderen en volwassenen die gevoelig zijn voor gokverslaving. Mensen geven honderden euro's uit voor een kans om een virtuele tank/skin/whatever te winnen.


UncarvedWood

Mooi zo. Lootboxes zijn echt trash. En ze maken de games waar ze in zitten actief slechter.


AlmostNL

We zijn intussen een goede 12 jaar onderweg sinds ik de eerste echte loot boxes zag in TF2 en de strijd is nog lang niet gestreden. Dat Totalbiscuit in vrede mag rusten, hij was er al relatief vroeg bij om problemen in de games industrie te laten zien op een mainstream youtube kanaal


Tiessiet

Ik ben heel benieuwd hoe breed dit verbod opgelegd zal worden als het erdoor komt. Veel games hebben namelijk wel een mogelijkheid tot het kopen van lootboxes, maar dan zijn ze niet zozeer verbonden met je mogelijkheden in het spel (zoals bij het FIFA-voorbeeld in het artikel). Ik speel zelf Guild Wars 2, waarin wel lootboxes bestaan maar je alles makkelijk kunt doen zonder er ooit eentje te kopen. Ik zou het niet fijn vinden als ik mijn toegang verlies door een wet die zijn doel sterk overschiet. EDIT: ik zie net [dit](https://www.reuters.com/world/europe/spain-crack-down-videogame-loot-boxes-blamed-pathological-behaviour-2022-06-01/?utm_source=reddit.com) artikel verschijnen op /r/pcgaming, zo te zien zijn we niet de enige in Europa waar er meer (streng) beleid wordt voorbereid voor lootboxes. Hopelijk wordt dit gezamenlijk gedaan zodat bedrijven er niet omheen kunnen in de EU.


DonLennios

Zelfs het hele fifa ding is overdreven. Je kan het spel echt gewoon prima spelen zonder zelfs maar €1 uit te geven. Je krijgt tegenwoordig gewoon die pakketen door te spelen en er zijn bepaalde objectives die je specifieke spelers geven.


Tiessiet

Ik weet niet veel van FIFA, maar de mogelijkheid om betere spelers te kopen bestaat wel toch? Dat is best een groot probleem, omdat dat het gokken met lootboxes verleidelijk maakt. Zelf vind ik het een minder groot probleem als de lootboxinhoud 100% cosmetisch is, maar zelfs dan is het nog problematisch omdat er nog steeds een gokelement bestaat. Mijn punt rond GW2 was meer dat er daar ook een lootbox bestaat, maar dat er in die lootbox geen dingen zitten die je progressie of een voordeel tegenover andere spelers opleveren. Ik zou het erg zonde vinden als mijn account dat al bijna 10 jaar bestaat voor dat spel opeens niet meer toegankelijk is omdat de wetgeving met een kanon op een mug gaat schieten. Aan de andere kant weet ik wel dat in België deze wetgeving al bestaat, en GW2 nog toegankelijk is. Alleen kan men deze lootboxes dan niet meer kopen in het spel. Hopelijk kijken de regeringspartijen naar dat voorbeeld en kopiëren ze deze werkwijze.


Darksaffey

België voerde een soortgelijke wet in een paar jaar geleden (2018) en daar is de gem store nog gewoon open, maar je kan geen black lion keys meer kopen. Ook zijn een aantal andere RNG items (mount adoption license, dye packs, etc) geblokkeerd. Hopelijk neemt Nederland genoegen met die aanpassing, want ik zit in hetzelfde schuitje met een 10-jaar oude account.


Tiessiet

Dit zou ik inderdaad een goeie oplossing vinden. Eerlijk gezegd wist ik niet dat daar de mount adoption license en dye packs ook niet verkrijgbaar zijn, ik dacht dat het alleen de black lion keys waren. Die eerste twee vind ik zelf minder belangrijk, maar het zijn inderdaad nog steeds gokmechanismen.


huysje

Wordt eens tijd


Sugarcane98

Zouden games met gacha elementen hier ook onder vallen?


BlackFenrir

Ja, dat zijn ook lootboxes


Frirwind

Best gek dit. Gokken is toch niet verboden voor volwassenen in Nederland? Waarom lootboxes dan wel? Persoonlijk zie ik graag lootboxes in games die je kan verdienen met het spelen van het spel. En dat je vervolgens Skins en whatever kan kopen met echt geld (indien cosmetisch) Mij is even niet duidelijk of dit nog wel zou mogen. Dat je kinderen moet behoeden voor lootboxes lijkt me klare koek. Maar kinderen die lootboxes kopen, krijgen die toch via de ouders? Of ben ik dan heel erg out of touch?


welpie

Ik wil hier echt heel graag achter staan maar als gamer die nu al een paar keer een game niet heeft kunnen spelen doordat het voor developers makkelijker/goedkoper is om een spel gewoon niet in NL uit te brengen dan aan onze wetten te voldoen, zie ik het toch liever niet op deze manier gebeuren. Dit moet EU breed geregeld worden, dan kunnen developers er niet meer omheen.


ProtoBraid

100% mee eens!


TheBlackestCrow

Ik neem aan dat dit er toe zal leiden dat bepaalde games bijvoorbeeld niet in Nederland zullen worden uitgebracht? Ik ben zelf ook geen voorstander van lootboxes, maar zal het wel jammer vinden als je door dit verbod bepaalde games niet kan spelen.


goosis12

Die nieuwe Diablo voor mobile apparaten is niet hier uitgebracht, dus ik hoop dat er nog meer weg gaan.


MicaLovesHangul

Laten we hopen dat meer en meer landen volgen


Jaeger__85

In het begin wel. Hopelijk zorgt het er voor dat het binnen de hele EU wordt verboden.


Snoo77901

> Ik neem aan dat dit er toe zal leiden dat bepaalde games bijvoorbeeld niet in Nederland zullen worden uitgebracht? Dat is al gaande, wat recentere games zoals Diablo Immortal kan je hier niet downloaden.


PindaZwerver

Daarom hebben we eigenlijk een EU verbod op lootboxes nodig. Nederland kun je als gaming bedrijf nog wel negeren, maar je game in de hele EU niet publiceren is waarschijnlijk minder rendabel.


Sildee

Gebeurt al (Lost Ark/Diablo Immortal). Maar we kunnen hopen dat andere landen het voorbeeld van België en Nederland volgen en ook met regulatie zullen komen, of hopelijk zelfs op EU-niveau. Als de markt van landen met regulering groter wordt zullen de games gedwongen worden om met andere systemen of aangepaste versies te komen.


TywinASOIAF

Pokemon Masters, een mobile game met Lootboxen, is nu al niet te downloaden binnen de BeNeLux. Deze wetgeving gaat er dan voor zorgen dat Lootboxen geheel verboden worden.


azoomies

Ik vraag me af in hoeverre dit niet te omzeilen is. Lost Ark is ook verboden ivm lootboxes maar kan je gewoon downloaden op Steam met een VPN.


TheActualAWdeV

> maar zal het wel jammer vinden als je door dit verbod bepaalde games niet kan spelen. ach, alleen de baggermeuk wordt dan onspeelbaar. Ze moeten ten slotte iets hebben om die gokkastjes aantrekkelijk te maken dus maken ze normale game design slechter dan het zou moeten zijn.


Incendia123

Ik mag ook graag gamen maar wat mij betreft is dit enkel goed. Aan het einde van de dag is er in mijn mening geen enkele game die je niet gewoon kunt missen. Er zijn zoveel games en zoveel media in het algemeen dat je het in 10 levens niet zou kunnen consumeren dus wat mij betreft is eventuele FOMO hier niet nodig. En dan maar hopen dat de hele EU markt snel genoeg mag volgen.


MrBuzzkilll

Ik vind dit raar. Ik koop zelf nooit iets in dit soort spellen omdat ik het het geld niet waard vind. Maar we laten toe dat mensen zich vanaf 18 jaar mogen doodzuipen, doodroken, we gedogen gebruik van drugs, seks voor geld en gokken is ook legaal als je 18 bent. Doe dan hier gewoon hetzelfde voor degene die dit wel leuk vinden. We hebben zat technologieën die leeftijd kunnen bepalen (zoals iDin bijvoorbeeld). Verplicht dat dan gewoon, dan ben je tenminste consistent met alle andere zooi die je toe staat.


Femmigje

Gaat dit ook gelden voor gatcha spellen, waar je je muntjes/edelstenen/speciale punten niet eerst omzet in een doosje maar direct uitgeeft voor een item?


FreaQo

Maar hoe moet ik nou max lvl worden in Diablo Immortal


CrazyBadGamers

Zou zelf liever zien dat ze 18+ worden ipv helemaal verboden maar ja.


SoftuOppai

Tja, benieuwd hoe effectief dit zou zijn. Er zijn altijd nog dingen als VPNs en apps als QooApp en APK Pure om bijvoorbeeld de regio lock op de Google Playstore te omzeilen. Voor PC games met een eigen client en "f2p" model (bijv. Genshin Impact) moet dit ook niet moeilijk zijn dunkt me.


embeka

Is een dicht, nog te openen, pakje magickaarten ook een lootbox? Fyi: ik hoop van niet.


SeasonActual

toch is er op elke hoek een casino. wat een grap.


lovelypimp

>In de motie spreken de indieners over het 'manipuleren van kinderen' om microtransacties te doen en dat bij lootboxes ook sprake is van een vorm van gokken. Ook wordt onderstreept dat deze transacties verslavend zijn en gezinnen kunnen ontwrichten, mede door de onverwachte kosten. Het gaat dus specifiek om minderjarige kinderen, wat begrijpelijk is. Maar is de oplossing niet gewoon zorgen dat je je creditcard niet koppelt aan het account van je kind?


ErikT738

Je onderschat de vindingrijkheid van kinderen.


kundun

Als je vindingrijk bent, dan kan je ook een VPN gebruiken en deze hele wetgeving omzeilen.


dutchminator

De PSN/Steam/Xbox Live giftcards hangen gewoon op kinderhoogte in de Appie hoor. Niks geen creditcard voor nodig.


Cooletompie

Ok maar als een kind al zijn geld wil uitgeven aan loot boxes wat is het probleem dan? Meer dan genoeg kinderen die dat vroeger deden voor waardeloze stukjes karton (Pokémon kaarten)


R_eloade_R

Omdat dit gewoon puur een vorm van gokken is en games hierop zijn ingericht. Kijk bijvoorbeeld naar FIFA en GTA. Waar je vroeger alles vrijspeelde door te spelen, kan je het nu kopen.


Cooletompie

Waardeloze reactie. Denk je echt dat wat je vroeger gratis na een verbod op loot boxes opeens weer gratis wordt. Tuurlijk niet dat verdwijnt achter een battlepas of moet je per skin kopen. Zo ver ik weet heeft GTA geen eens loot boxes alleen maar online currency. Bovendien is het geen vorm van gokken zolang items niet omgewisseld kunnen worden voor geld (of semi geld zoals steam credit).


R_eloade_R

Spellen als FIFA is wel degelijk een vorm van gokken waar je voor geld een pack kan kopen zonder te weten wat voor speler je krijgt. En nee, ik verwacht niet dat het gratis zal worden en met een battle pass is niks mis mee, je weet dan waarvoor je speelt en wat je krijgt. In het geval van GTA heb ik er wel wat minder moeite mee aangezien die game 18+ is, waar ik wel moeite mee heb is dat vooral 12 jarigen die game spelen, net zoals bij rainbow six siege


TywinASOIAF

> waardeloze stukjes karton I feel offended


dutchminator

Het is makkelijker om een creditcard niet te koppelen aan je kind, dan om je portemonnee en ander geld in huis altijd achter slot en grendel te leggen. Ik ging in op het argument van de poster boven mij.


Cooletompie

Sorry maar als je kind uit je portemonnee steelt dan heb je een groter probleem dan loot boxes. Dan zou je ook snoep en frisdrank moeten verbieden.


dutchminator

Precies, een gokverslaving. En zo is de cirkel rond. Loot boxes is gokken en gokken werkt verslavend, ook voor kinderen, en zo’n verslaving leidt tot nare situaties (daar is echt geen creditcard voor nodig). Dus geen lootbox exposure bij kinderen.


Cooletompie

Ik ken kinderen die geld gestolen hebben om snoep te kunnen kopen. Dus snoep en frisdrank verbod? Dat suiker verslavend is wordt ook steeds vaker beargumenteerd.


BenignBear

Helemaal mee eens. Als kinderen hun geld willen uitgeven in de coffeeshop, via straatdealers of willen gaan gokken in het casino, moet dat kunnen. Het is immers hun geld /s


Cooletompie

Dus Pokémon kaarten, kinder surprise ei, en MacDonalds happy meal verbieden?


BenignBear

Wat mij betreft verbieden we het verkopen van goederen en diensten waar niet duidelijk is wat de kansen hiervan zijn & waar je niet iets van waarde veilig kan stellen. Of je koopt een pakje Pokémon kaarten waar volledig random in zit. Of je koopt de kaarten kos voor prijs X. Je koopt een happy meal met kans op speelte X of je mag tussen speeltjes kiezen en de prijs veiligstellen. Van mij mag je gokken, maar doe dat dan in het casino. Mijn kind heeft verder niks te maken met gokken, lootboxen en andere geldvisserij


miathan52

Dat was echt van andere orde. Pokemon kaarten werden genoeg geruild op het schoolplein, maar ik heb nooit gehoord van iemand die er verslaafd aan was. Ook hadden de ouders er veel beter zicht op, omdat ze in een fysieke winkel gekocht werden en over het algemeen ook met contant geld.


Cooletompie

Csgo items kan je ook ruilen. En juist die vind kansspel commissie illegaal. Dit zou dus een groter argument tegen Pokémon kaarten zijn dan loot boxes. Bovendien kan door het niet koppelen van een creditcard aan het account van je kind prima in de gaten houden hoeveel geld er aan games op gaat. Dat moet dan allemaal met gift cards gekocht worden.


miathan52

Of het kan doet er niet toe. Ja, je kunt als ouder streng toezicht houden op het gedrag van je kind. De realiteit is dat dat niet gebeurt, en dat er al heel wat dramas in het nieuws zijn geweest van minderjarigen die honderden zo niet duizenden euros uitgaven aan digitale onzin, gemotiveerd door het idee dat de volgende lootbox het gewilde item misschien wel zou bevatten. Dan wordt het op een gegeven mooment tijd voor de overheid om in te grijpen.


Cooletompie

Toevallig ook een voorstander op het verbod van porno. Want ouders kunnen dat echt niet meer in de gaten houden tegenwoordig. Bovendien is het belachelijke om te suggereren dat je de koop van Pokémon kunnen in de gaten kan houden. Maar de koop van gift cards niet.


miathan52

Nee, dat ligt ingewikkelder. Ik denk ook niet dat een porno verbod zinvol of haalbaar is. Men zou er toch wel aan komen. Je hebt wel gelijk dat ouders dat niet meer in de gaten kunnen houden, en het is potentieel schadelijk. Ik zie alleen geen haalbare oplossing daarvoor. Ik vind het een beetje zoals alcohol. Ouders kunnen hun kinderen verbieden te drinken en zelfs geen alcohol in huis halen, maar dan nog kan hun kind buitenshuis drinken. Je kunt hier nooit 100% toezicht op houden zonder je kind overdreven te controleren (wat ook weer schadelijk is voor het kind). Ik denk dat porno van dezelfde orde is.


Sildee

Er zijn ook zat tieners met een PayPal-account (wordt amper gecontroleerd) die al hun verdiende geld van hun slavenwerk in de supermarkt of horeca hieraan kunnen weggooien, dat zijn ook gewoon minderjarigen. Het gaat ook niet alleen maar over het geld maar ook over het feit dat deze mechanismen een gokverslaving kunnen creeëren, \*ook\* als het alleen om de boxes gaat die "verdiend" worden tijdens het spelen.


TheActualAWdeV

nice, mag wel eens. Die krengen zijn pure diefstal. Kinderen chanteren die dan het krediet van pa & ma opstoken omdat ze er zelf de ballen van snappen. En omdat zo'n lootbox er op ingericht is je nooit te geven wat je wilt wordt je verder onder druk gezet om steeds opnieuw te gokken.


KeroNobu

maar.... lootboxes zijn in NL en België al verboden.. dat is de reden dat games als Lost Ark hier niet uitgebracht worden.


Ferakas

Ze zijn momenteel niet verboden. Er moet nu vermeld worden wat de content en kansen zijn per lootbox.


Tiodude

Regulering is wat de publisher niet wilt inderdaad. Niks verboden. Ze willen geen gokbelasting betalen en 18+ sticker hebben.


KeroNobu

ahh gotch, bizar wel dat ipv de kans per item te verhullen, verschillende games besluiten de game gwn helemaal niet te releasen in nederland.


ReLiFeD

Niet helemaal in Nederland, maar wel in België. In Nederland zijn er momenteel specifieke regels: https://dutchgamesassociation.nl/2018/04/26/loot-boxes-netherlands-gaming-authoritys-findings/


Zetheryn

Ik vind het helemaal prima en steun dit 100%. Het is alleen wel hypocriet dat ik overal die kutkop van Andy met de Toto nog langs de wegen moet zien. Ban dan ook gokreclames die duidelijk op jongeren zijn gericht, ook al is negatief voor je eigen staatskas. Principes zolang dit in je eigen voordeel is.


Diddydawg

Spellen met lootboxes zijn toch geen spellen joh, alleen verhuld gokken. Ben blij dat Diablo Eternal hier niet uitkomt en ik ben een massive old school Diablo fan.


[deleted]

[удалено]


miathan52

Wat? Dit soort systemen is in Oost-Azie bedacht. Koreaanse en Japanse (MMO-)RPGs hadden de voorloper van lootboxes al in de jaren '90. Ze staan er ook om bekend (gacha games etc).


Lord-Redbeard

Als ze nou eens alle gokreclames zouden verbieden. En loterijen, waarom zijn die eigenlijk uitgezonderd, waarom mogen die zelfs huis aan huis reclame maken? Niet dat ik deze maatregel verkeerd vindt, maar er een echte grondige aanpak vind ik het niet.


HatmanJL

Weetje zolang het puur cosmetics zijn wat je eruit kan krijgen, oke, maar ik wil wel gwn nog Hearthstone kunnen spelen zeg maar "Maar het is f2p 🤓", niet alsof je geen dikke achterstand hebt als je geen geld eruit geeft


corriekip69

In spellen als CSGO heb je geen enkele achterstand als je geen cases opent.


HatmanJL

Lees mn eerste zin vriend


Flesroy

Eerlijk gezegt kon ik het er ook niet uithalen. Beetje onduidelijk misschien.


vendetta033

Vriend wat nou als de regering eens wat nuttigs gaat doen in plaats van er voor zorgen dat de helft van alle games niet meer in NL beschikbaar is. Like i dont fucking know FIX THE FUCKING WONING CRISIS!?!?!?!


xWarheart

Ik heb een hekel aan lootboxes, maar ik vind de hypocriete aanpak van de overheid uiteindelijk het grotere kwaad van de twee. Het heeft meer schijn van de concurrentie indammen dan "de burger beschermen".


Calvinhermseee

Concurrentie indammen? Doet de overheid aan lootboxes?


2722010

Als je geld uitgeeft aan lootboxen hou je geen geld meer over voor de gokbusiness and hun lobbyisten.


ijustdontgiveaf

dus voetbalplaatjes bij de AH ook verbieden?


Eleky

Betaal jij voor voetbalplaatjes van de AH?


Jaeger__85

Die slechte vergelijking weer. Huurt dat bedrijf ook experts uit de gokwereld in een psychologen om het zo verslavend mogelijk te maken? Gebruiken die pakjes met plaatjes ook geluiden en felle lichtjes zoals slotmachines om een dopamine reactie uit te lokken?